Sport

2008.11.06. 18:38

Sarudi Londonra is gondol

Bár a pekingi olimpiára nem tudta magát kvalifikálni Sarudi Pál, a Szolnoki Mezőgép kenusa, ennek ellenére is szép eredményeket ért el az évadban a 25 éves sportember.

Varga Csaba

— Nagyon kipihentnek látszik, javában dúl az őszi szünet? — kérdeztük a kétszeres világbajnoki csapattag versenyzőt.
— Vége a pihenőnek, amit elvileg egy hónaposra terveztünk edzőmmel, Erdős Attilával — mondta lapunknak Sarudi Pál. — Az első két hét valóban intenzív pihenéssel telt el. A másodikban már naponta egyet edzettem. A múlt hét óta pedig már teljes értékű munkát végzek, napról napra nagyobb a terhelés. Kell is a meló, hiszen jövőre többek között világ- és Európa-bajnokságot, Világkupát és Universiadét is rendeznek. Ebből is látni, hogy muszáj erőt gyűjteni, mert 2009-ben is nagyon sok feladat vár rám.

Magasan jegyzik az árfolyamát

A minap a fővárosban rendezték meg a kajak-kenu MKB-árfolyamverseny díjkiosztóját. A kenusok közül a szegedi Joób Márton vehette át a győztesnek járó plakettet, a második legeredményesebb versenyzőnek Sarudi Pál bizonyult. Az ünnepségre meghívást kapott Sarudi edzője, Erdős Attila, valamint a Mezőgép SE elnöke, Sziráki András.

— Hogyan értékeli idei teljesítményét?
— A májusi milánói Eb-n négyes hajóban 200 és 500 méteren egyaránt második, míg 1000 méteren az ötödik lett csapatunk. Ez utóbbi távon viszont sikerült egységünknek megnyerni a szegedi Világkupát. Az országos bajnokságon három aranyat és két ezüstérmet szereztem, ezzel én lettem az egész mezőny legeredményesebb versenyzője. Ezek mellett letettem a névjegyemet a zágrábi Matija Ljubek-emlékversenyen és a belgrádi főiskolás világbajnokságon is. Társaimmal kiruccantunk a poznani sárkányhajó-világbajnokságra is, melyen csapatunk három arany- és két ezüstérmet szerzett. Ami külön öröm volt számomra: a mix hajóban együtt lapátoltam húgommal, Alizzal, aki az MTK kajakosa, és Rozsnyói Kati néni csapatához tartozik. Ez utóbbi húszfős legénységnek szintén tagja volt a maratoni kajakvilágbajnok Folláth Vivien is. Jó eredményeinknek köszönhetően kvalifikáltuk magunkat a jövő évi tajvani Világjátékokra, melynek műsorán a nem olimpiai sportágak szerepelnek.

— A pekingi olimpia viszont kimaradt az életéből.
— Sajnos. Mivel a kenu négyesek nem szerepelnek az ötkarikás játékok műsorán, ezért a szegedi Joób Marcival térdeltünk össze párosban. Az az igazság, hogy az olimpián 500, illetve 1000 méteren csupán két-két kenuszámot rendeznek. Ezek közül egyesben Vajda Attila, míg párosban a Kozmann—Kolonics duó lefedte mindkét távot. Bár a válogatókon nem okoztunk csalódást, hiszen mindkétszer harmadik voltunk, az olimpiai szereplés azonban elúszott számunkra. Emiatt nem lehetünk csalódottak, hiszen nagyon keveset gyakorolhattunk együtt.

— Kolonics György tragikus halálát követően nagyon sokat beszéltek a sportorvoslás fontosságáról. Érez ebben valamilyen előrelépést?
— Semmit, mindig csak beszélnek róla, de nincs előrelépés, csak a kötelező, legfontosabb vizsgálatok történnek meg. Utána azt mondják, hogy nincs rá több pénz.

— Mint mondta, jövőre is bőven lesznek világversenyek. Melyik egységben képzeli el magát az elkövetkezőkben?
— A négyes hajókban feltétlenül, ezekben a hajóosztályokban a világ legjobbjai közé tartozik csapatunk. Párosban pedig folytatjuk Joób Marcival. Vele is sok közös tréninget tervezünk. Egyértelmű célunk a 2012-es londoni olimpiára való kijutás, akkor leszünk a legjobb kenus korban — nyilatkozta Sarudi Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!