KOSÁRLABDA

2017.09.20. 09:44

Törökösödési „háború”: megkezdi szereplését az európai kupában az Olaj

Már a FIBA Europe Cup selejtezőjének első körében kénytelen bekapcsolódni a sorozatba a Szolnoki Olaj KK. Ráadásul a sorsoláskor sem volt túl szerencsés, lévén az ezen a szinten elérhető egyik legnehezebb feladat jutott neki, a török Trabzonspor.

Vojvoda Dávid (elöl) és társai már nagyon várják a ma esti kuparajtot

Fotó: Csabai István

A hazai gigászoktól (Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas, Efes) még messze van a Trabzonspor, hazája bajnokságában legutóbb a tizenkettedik lett. Viszont a spanyol mellett a török liga alighanem a legerősebb nemzeti bajnokság Európában, úgyhogy csak csínján a kézlegyintéssel.

– Nagyon bízom benne, hogy telt házzal fogadjuk majd a törököket, hatalmas lökést adhatna a csapatunknak – mondta az esélyeket latolgatva Báder Márton szakmai igazgató.

– Ráadásul ez lesz az első hivatalos mérkőzésünk az egész szezonban. Nagyon nagy szükségünk van a buzdításra és nyilván nem csak erről az egy találkozóról van szó, hanem szeretnénk, hogyha a régi hangulat visszatérne és uralkodna majd Szolnokon, a hazai mérkőzések alkalmával.

Az egyik legnagyobb török egészségügyi cég által is jelentős összeggel megtámogatott csapat gyakorlatilag kicserélődött erre a szezonra, hiszen két játékosuk maradt meg hírmondónak.

Egyikük az amerikai Caleb Green, aki benne van ugyan már a korban – harmincöt éves –, ám éppen ennek köszönhetően komoly meccsek tucatjai vannak a háta mögött. A másikuk a finn–török Anton Odabasi, aki jobbára részfeladatokat lát el.

– A nemzetközi kupában nagyon fontos mérkőzés vár ránk a Trabzon ellen. Csak annyit tudunk mondani, hogy mindent meg fogunk tenni, és föl fogjuk szedni a parkettát – világosított fel minden esetleges kétkedőt Polyák László, az Olaj egyik új igazolása.

A korábbi horvát válogatott Zubcic oldja meg a magasbedobóra, néha pedig a centerre váró feladatokat. Két, igazán nagynak számító halat fogtak a tengerparti város csapatában idén. Egyikük a nigériai Christopher Obekpa, aki bedobótól centerig „minden hangszeren játszik.”

Vojvoda Dávid (elöl) és társai már nagyon várják a ma esti kuparajtot

A másik a kanadai Bradley Heslip. Ha üstökön ragadja a kosárlabda-szerencsét, ritkán adja alább húsz pontnál. Kisebb képzavarral fogalmazva, ő a Trabzon Vojája.

– Annak örülök, hogy hazai pályán fogunk kezdeni – mondta az igazi Vojvoda Dávid, az Olaj csapatkapitánya.

– Az elsődleges célunk az, hogy győzzünk, de én ezt a társaságot képesnek tartom arra, hogy akár tíz-tizenöt ponttal is nyerjünk. Mindenképpen jó lenne hazai győzelemmel kezdeni a párharcot. Mert azért a visszavágón biztos – ismervén a török szurkolókat –, hogy nagy pokol lesz, úgyhogy nagyon reménykedem a hazai mérkőzésben.

Az irányító poszton is többen osztoznak. A zsugát elsősorban a litván Vasiliauskas keveri átlag feletti játékintelligenciájának és kiváló átadásainak köszönhetően. Elsőszámú váltótársa az amerikai Browning.

De a macedón-olasz vezetőedző, Zare Markovski szívesen és eredményesen váltogatja a magas és az alacsony szerkezetet. Teheti, hiszen például a 211 centiméter magas Zubcic testmagasságát meghazudtolóan fürge.

A párharc első felvonását ma 18 órakor a Tiszaligetben, míg a visszavágót egy hét múlva Trabzonban rendezik. Aki továbbjut, az a második selejtezőkörben a svéd Södertalje Kings-szel találkozik.

Gutai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!