Ifjúság a deszkákon

Molnár-Révész Erika

Denise! – kiáltott fel a szőke, Down-szindrómás kislány, majd arcán határtalan örömmel, karját kitárva szaladt az ismert színész és rendező, Radó Denise felé a Liget úti otthon egyik rendezvényén. Sok éve már ennek, de ez a megható pillanat örökre belém égett. Mint kiderült, a Jászai-díjas, ma már érdemes művész készítette fel a fogyatékkal élő gyermekeket az Ádámok és Évák ünnepére, innen az ismeretség és a látható szeretet, ami úgy tudom, a mai napig tart. 

Merthogy igen, Szolnokról, a Szigligeti Színházból indult 2009-ben ez a kezdeményezés, mely mára országosan elterjedt, és fiatalok százait csábítja tavasszal a világot jelentő deszkákra. 

Ádámok, Évák. Fiúk és lányok, akik egy estére „Thália papjaivá” válhatnak, köszönhetően a színházak nyitottságának és a profi színészek segítségének. És ne feledkezzünk meg a lelkes felkészítő tanárokról se, akik fáradtságot nem ismerve dolgoznak azon, hogy minden gyermek a lehető legjobb formáját hozza, és emlékezeteset alakítson ezen a napon. 

Nyilván a fellépőknek csak a töredéke vágyik erre az egyébként igen nehéz szakmára, ez az alkalom mégis egy lehetőség, hogy bemutatkozzanak közönség, nézők előtt. Merthogy Shakespeare-től tudjuk, színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő... 

Rómeó és Júlia, Othello és Desdemona, Ádám és Éva. Ezen a különleges napon bármivé, bárkivé válhat az ifjúság.