Órahistória

Hartai Gergely

Ceglédről sok minden eszébe juthat a térségben élőknek, arra azonban bizonyára kevesen gondolnak, hogy a település több szállal is kötődik a nemzetközi filmek világához. Néhány hete arról írtunk, hogy az egyik helyi vállalkozás díszleteket készít a leghíresebb amerikai és hazai sorozatoknak egyaránt. Évekkel ezelőtt pedig a ceglédi születésű producer, George Pal emlékét idéztük fel a városi könyvtár munkatársának közreműködésével. 

Tavaly megint csak Ceglédre figyeltek a mozgóképek szerelmesei. A Kossuth Múzeum ugyanis decemberben bejelentette, hogy adományozás útján hozzájuk került Tony Curtis zsebórája. 

A 2010-ben elhunyt hollywoodi színészlegenda időmérőjéről meglehetősen keveset tudunk, ezért az intézmény úgy döntött, hogy minél több információt igyekszik összegyűjteni a tárgyról, hogy mindenki betekinthessen az óra történetébe. A tárgyritkaság históriájának feltérképezése viszont távolról sem ígérkezik könnyű feladatnak, így a kiállítóhely a színész lányának, az Oscar-díjas Jamie Lee Curtisnek a segítségét is kérné a kutatásban. 

A rejtélyes óra bizonyára jó ideig foglalkoztatja majd a kutatókat és a rajongókat egyaránt. Magam is azok táborát gyarapítom, akik szívesen megismernék a igényesen kimunkált eszköz eredetét, és hogy az hajdanán miként kötődött a világsztárhoz. 

Bizakodó vagyok, hogy a Kossuth Múzeum kutatásai végül eredményre vezetnek, és nemsokára érdekes részleteket tudhatunk meg a filmcsillag Cegléden őrzött emlékéről.