Otthonunk melege

Hartai Gergely

Mindenkit komoly próbatétel elé állítottak a tavalyi évben egekbe szökött rezsiárak. A térség önkormányzatainak és a lakosságnak egyaránt szembe kellett néznie a nehéz feladattal, hogy mihamarabb lefaragják gigászi költségeiket. Ezt követően ki-ki a maga módján igyekezett válaszolni az energiapiac évtizedek óta nem látott anomáliájára. Egyesek napelemes rendszerekkel, míg mások korszerűbb hőszigeteléssel próbálták biztosítani otthonuk melegét. De jó néhányan voltak olyanok is, akik az állami kompenzációt remélve vágtak neki a hideg évszaknak. 

A Jászkunság és Pest vármegye déli részének településein szétnézve úgy tűnik, számos helyen sikerült enyhíteni az égető problémát. Nagykörűben például az alternatív megoldásokat részesítették előnyben, hiszen az önkormányzati intézményeknél aprítékkazánokat helyeztek üzembe. Emellett Abonyban is minden pályázati lehetőséget megragadtak, hogy fejlesszék a helyi óvodák, bölcsődék és a sportcsarnok fűtésrendszerét. A városnak ráadásul a korábbinál előnyösebb árakban sikerült megállapodnia a gázszolgáltatóval. 

Szűkebb környezetünkben is elindult egy kedvező folyamat, mely során távolabb kerülünk a fosszilis tüzelőanyagoktól és a korszerűbb technológiákra térünk át. Az átmenet persze években mérhető, ám úgy hiszem, jó úton járunk, és egyre több község látja meg a lehetőséget abban, hogy modern és környezetbarát rendszerekkel vértezze fel az intézményeket. 

Az átmenet persze években mérhető, de úgy hiszem, hogy jó úton járunk...