Ételmentők

Hartai Gergely

Napjaink egyik legégetőbb problémája, hogy életünk során rengeteg felesleget termelünk, a pazarlás mértéke pedig egyre csak növekszik. 
Sajnos a kedvezőtlen folyamatok nem hagynak alább, ugyanakkor számos olyan kezdeményezés bontakozik ki a szemünk előtt, amelyek jó irányba tartanak. 

Szolnokot is elérte már a „muncholás”. Ennek keretében a különféle vendéglátóhelyek és üzletek kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de még jó minőségű ételeket. A rendhagyó akció lényege az, hogy ne a kukában landoljon az élelmiszer, hanem kisebb-nagyobb csomagok formájában végül asztalainkra kerüljenek a péksütemények, zöldségek és tejtermékek. 

Az ötletes akció híre hallatán elcsodálkoztam azon, hogy hányan élnek környezetünkben is az ételmentés effajta módszerével. Ami pedig kiváltképp megdöbbentett, hogy elsősorban a fiatalok körében népszerű az egész. Azt gondolom, mindez jó hír, hiszen fontos, hogy már a kezdetekkor tudatosodjon bennünk a környezet iránti felelősségünk, és rutinszerűen rögzüljenek azok a módszerek, amelyekkel a pazarlás ellen tehetünk. 

Mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy olyan szemléletet adjunk tovább az utánunk következő generációnak, amely a takarékosságon és az észszerűségen alapszik. Ennek fényében különösen is érdemes felfigyelni az ételmentés modern eszközeire, hogy példánkat követve mások is kedvet kapjanak a sokak által kipróbált jógyakorlatokhoz.