Jegyzet

2024.02.10. 08:00

Szívszorító

Mészáros Géza

Ádin és szülei

Fotó: Mészáros János

Egy bájos arcú, csupa mosoly, tejfelszőke hajú fiúcskának neve van. Ő Ádin. Kneifel Ádin. A legnagyobb ellenségének is van neve. Azt meg úgy hívják: Duchenne-féle izomdystrophia. Gyermekeket betegít meg. 

Kettejük harca alig egy éve kezdődött. Nem Ádin kezdte az összeütközést, hanem Duchenne. A kis Ádin kiegyensúlyozott gyermek, és bár olykor-olykor csetlik is meg botlik is, de majd egyszer egészséges felnőtt lesz. A szülei persze ezt akarják látni, s az addig vezető folyamatot szeretnék örömben és boldogságban megélni. 

Hála azonban az Ádint pártoló Jóistennek s a folyamatosan fejlődő orvostudománynak, a kisfiúnak és szüleinek nem kell egyedül megvívniuk az élet-halál viadalt. A Teremtő mindig tudja a dolgát, s fogja a gyermeki kezet. A tudós emberek pedig ismerik a Duchenne ellen bevethető fegyvert. Eme ellenszernek azonban magas ára van. Szinte megfizethetetlen. 

A kisfiúnak és szüleinek azért sem kell egyedül megvívniuk az élet-halál viadalt, mert van még emberség a Földön. Az Accell Hunland tószegi kerékpárgyár teljes személyi állománya fogott össze Ádinért. Az eddigi összegyűlt közel hetvenkétmillió forinthoz hozzápakoltak még egymilliót. Dicséretes! 
Csak azt nem értem, mi kerül egyetlen adag ellenanyag, a Duchenne elleni fegyver egymilliárd-háromszázmillió forintba?! És miként gyűlik össze ez az összeg ez év végéig egyetlen pici élet megmentéséhez?! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!