Vélemény

2017.11.15. 14:45

Könnyebb lesz így kiugró tehetséget találni

Visszaállítják nálunk az állami pilótaképzést, így az anyagi lehetőségektől függetlenül újra a fizikai, szellemi alkalmasság lesz a legfőbb mérce ezen a pályán.

Fizetős képzésünk eddig is volt, de oda pénz nélkül szinte lehetetlen volt bejutni. Most visszatérünk bevált hagyományainkhoz, mert Szentgyörgyi Dezső és társai, a sok kiváló magyar pilóta mind a földön rekedt volna, ha csak vastag pénztárcával a zsebükben emelkedhetnek a felhők közé.

Kiugró tehetségeket csupán olyan széles választékból lehet találni, amit az évszázados múltra visszatekintő magyar repülés egykori, széles társadalmi bázisra épülő képzése hozott létre.

Jeles repülőink zöme olyan családokból származott, ahonnan saját erőből felemelkedni, legalábbis egy ilyen nagy áldozatokat kívánó hivatásban, szinte egyenlő volt a lehetetlennel. Ellenben az akkori és most újra visszatérő rendszerben pusztán emberi adottságaikra volt szükségük az érvényesüléshez.

Tény, hogy a repülés drága dolog, de drága az egészségügy, a vasút és sok más állami kötelezettség is. Egyszerűen szükség van rájuk, és a légvédelem, meg a légi közlekedés se tartozik azon ügyek közé, amit másra bízhatnánk.

A saját kezünkben kell tartanunk őket, még úgy is, ha mindent nem tudunk a magunk erejéből, külső segítség nélkül megoldani. Külön öröm a mostani döntésben, amire nagyon büszkék lehetünk, hogy a magyar repülés fellegvára, Szolnok lesz újra a pilótaképzés otthona.

Ez tisztelgés is egyben városunk repüléstörténeti múltja és jelentősége, az egykor itt szolgált repülők emléke előtt.

Borítókép: Csabai István

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!