VÉLEMÉNY

2018.01.07. 16:30

Ez a család is bizonyítja, pénzen nem megvehető a boldogság

Beleégett az agyamba Böjte Csaba egy története, melyet nem személyesen tőle, hanem a Szolnokon nemrégiben előadást tartó dr. Pécsi Rita neveléskutatótól hallottam.

A ferences rendi szerzetes egy hajléktalan pár – az egyház oltalma alatt – cseperedő gyermekeit vitte karácsony reggelén látogatásra anyához, apához. A szülők egy fűtetlen garázsban laktak, a plafonról csöpögött lecsapódó leheletük.

A gyerekekért délután ment, hogy visszavigye őket a meleg, komfortos otthonba. Amikor megérkezett, a kicsik anyjuk nyakában csüngtek. S míg az édesapa zavartan gyűrögette kalapját, a gyerekek könyörögtek, hadd maradjanak a szülőkkel, ők ott vannak otthon, ők ott boldogok.

Ugyanúgy boldogok azok a cserkeszőlői gyerekek is, akik szüleikkel a község külterületén élnek egy komfort nélküli házban. Nincs vezetékes ivóvizük és gázuk, nem vezet hozzájuk térkövekkel kirakott út, nincsen központi fűtésük, de még világítás se a környékükön.

Látogatásomkor együtt volt a család, a szobából hangos gyerekzsivaj hallatszott ki. Piros arccal, nevetve szaladtak elém a kicsik, kíváncsian figyeltek anyjuk mögül, később apa nyakába bújva, ki vagyok, mi szél hozott.

S miközben a kályhán piros zománcos lábosban zümmögött a melegedő fürdővíz, a szárítókötélen pedig a kimosott füles mackó száradt, én igazi harmóniát, meleg otthonosságot éreztem a kopott kék falak között.

Igen, ez az a boldogság, mely pénzzel nem megvehető és amely nem függ sem a vezetékes ivóvíz, sem pedig a kényelmet jelentő gáz vagy autó meglététől. Hasonló, mélységében boldog esztendőt kívánok mindenkinek!

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!