VÉLEMÉNY

2017.07.28. 07:50

Elég egy gyanús netes vásárlás, hogy pénzünket egy másik kontinensen költsék el

Mindenki tisztában van már vele, hogyan óvhatjuk meg értékeinket. Hisz‘ számtalanszor hallottuk már ezeket az intelmeket: „Ne tedd a hátsó zsebedbe a pénztárcád!”, „Figyelj oda jobban a táskádra!”...

Czakó Nóra

Gondolnánk azonban, hogy akkor is meglophatnak, ha a bankkártyánk ott lapul a zsebünkben, vagy éppen az otthoni zoknis fiókban, elvileg teljes biztonságban? Nyilván nem, pedig a számítógépek és a hekkerek világában már ez is megtörténhet. Elég egy gyanús internetes vásárlás, és máris a tolvajok kezébe kerülhet bankkártyánk minden adata, és vele együtt a pénzünk is.

Ráadásul, felgyorsult világunkban a fizetést is szeretnénk minél gyorsabban letudni, így sok boltban elég egyetlen érintés a bankkártyával. Semmi PIN-kód, semmi aláírás. Ez egy újabb veszélyforrás lehet, mert mire észrevesszük, hogy elhagytunk a kártyánkat, és letiltjuk, addigra már lehet, hogy le is tudta vele a soron következő nagybevásárlást a „szerencsés” megtaláló.

A bankok persze igyekeznek biztonságosabbá tenni az internetes vásárlást, a fogyasztók azonban egyre könnyelműbbek. Én is egyre többet vásárolok kártyával, de szerencsére eddig sikerült megúsznom, hogy adataimat elveszítve a kis plasztikdarabom valahol Délkelet-Ázsiában bonyolódjon tranzakcióba.

Nem mindenki ilyen szerencsés azonban… A legtöbben viszont pontosan tudják: a pénzre vigyázni kell, mint ahogy azt is, hogy a kevéske kis pénzt pedig annál is jobban óvni kell!

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!