Késést is okoztak már a szabályszegő utasok

Több mint két hónappal ezelőtt szigorítottak a maszkhasználat szabályain a vonatokon és az autóbuszokon. Ez azt jelenti, hogy aki nem takarja el az orrát és a száját, azt leszállíthatják, és meg is büntethetik. A megyei vasútvonalakon utazók többsége betartja a szabályokat, de a szigorítások életbelépése utáni első héten a szolnoki elővárosi vonalon is fél órás késést okozott néhány utas figyelmetlensége vagy nemtörődömsége.

Czakó Nóra

Fotó: Nagy Balázs

A járványügyi helyzetre való tekintettel először szeptember 21-től szigorították a maszkhordási szabályokat. A száj és orr eltakarása már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelezővé vált, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik. November 11-től pedig általános maszkhordási kötelezettség lépett életbe: a közlekedési járműveken érvényes maszkviselési kötelezettség mellett a MÁV és a Volánbusz állomásain, illetve megállóiban is kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása. Tehát az állomások és megállók teljes területén maszkot kell viselni.

A társaságok folyamatosan felhívják a figyelmet, hogy a szabályszegő utasra, amennyiben nem hajlandó együttműködni, nyolcezer forintos pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból. További ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen. A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, és tízezertől ötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. Emellett a rendőrség az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon is ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását.

– Általánosságban elmondható, hogy folyamatosan csökken a szabályszegők száma, az utasok túlnyomó részben együttműködők – tudtuk meg a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától.

– A szeptemberi rendelkezés bevezetése óta a MÁV-START járatain november 11-ig bezárólag országosan összesen ötvenkilenc utasra szabtak ki pótdíjat. A MÁV-START szúrópróbaszerűen a rendőrséggel közösen is ellenőrzi a vonatokat. A rendelkezés bevezetése óta hétszázkilencvennégy utast figyelmeztettek, és hatot kellett kizárni az utazásból. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei vasútvonalakon utazók a kötelező maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat többségében betartják. November 23-ig nézve az utasok négy százalékánál tapasztaltak hiányosságot, ami megegyezik az elővárosi összesített adatok átlagával. A vonatkozó időszakban tizenegy esetben kellett kizárni az utazásból a szabályszegőket, ezen események tízperces késéseket okoztak a vonatoknak. Két esetben vált szükségessé a hatóság értesítése maszkot egyáltalán nem, illetve nem szabályosan viselő utasok miatt, de mindkét alkalommal még a hatóság kiérkezése előtt elhagyták járatainkat a szabályszegők.

Mint azt korábban megírtuk, december 1-től bővült azon autóbusz-állomások köre, ahol megszűnik a buszvezetői jegyértékesítés – közölte a Volánbusz Zrt. A pénztárnyitvatartás időszakában kötelező elővételt vezetnek be a szolnoki állomáson is.

Ezerhétszáz utast figyelmeztettek a buszokon, csak kétszer volt szükség rendőri intézkedésre

A Volánbusz országosan látja el a személyszállítási közfeladatát, ezért az ellenőrzéssel kapcsolatos adatokat is csak országosan tartja nyilván. A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának lapunknak küldött válaszából kiderült, hogy az utasok túlnyomó részben együttműködők. A november huszadikai adatok szerint országosan összesen huszonnyolc esetben szabtak ki pótdíjat, nyolcvanhét utast zártak ki az utazásból, ezerhétszázhárom utast figyelmeztettek, és két esetben volt szükség rendőri intézkedésre.

A Volánbusz Zrt. továbbra is arra kéri az utasokat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!