Válóperes torzsalkodások

, Legutóbb frissítve: 2005. július 18. 06:57 Németh Zsuzsa
Az ember nem azért köt házasságot, hogy később elváljon, de a statisztikák szerint minden harmadik frigy válással végződik. Lángoló szerelem ide vagy oda, a házassági vagyonjogi konfliktust jobb megelőzni.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A házasság felbontásának folyamatát csak megnehezítik a bírósági tárgyalásokon egymást követő veszekedések, a családi szennyes kiteregetése A házasság felbontásának folyamatát csak megnehezítik a bírósági tárgyalásokon egymást követő veszekedések, a családi szennyes kiteregetése
Általában évek múltával derül csak ki, hogy az „ágytól-asztaltól történő elválás” során leginkább az asztaltól nehéz megválni – állítja dr. Bese Julianna ügyvéd. Az egymással megegyezni nem tudó, ám valaha elsöprő érzelmektől bódult párok válását leginkább harag, megbántottság és gyűlölet hatja át. Természetesen nem a házasság felbontása jelent gondot, hanem a házastársi közös vagyon megosztása, ami gyakran 10-15 évig is elhúzódó vagyonjogi pereskedéssel járhat. Holott mindkét fél számára a legkedvezőbb lenne a gyors megegyezés. Ennek nem csupán lelki, hanem anyagi oka is van. A bírósági peres eljárás illetéke a pertárgy értékének 6 százaléka. Ha egy 10 millió forintot érő ingatlan a jogvita tárgya, akkor a házasság felbontása esetén lerovandó 10.000 forint eljárási illetéken felül 600 ezer forintot kell a bírósági eljárás illetékeként megfizetni. Ehhez társul az esetleges szakértői díj és az ügyvédi munkadíj.

A felesleges konfliktushelyzetek kivédésének ma már megvannak a törvényes lehetőségei. A házasulandó felek az egymás közti vagyoni viszonyukat szerződésben rendezhetik. Ezzel nem sérül az érzelmi kötelék sem! Az okiratban bármire kitérhetnek a felek. A megállapodás érvényességéhez közjegyzővel vagy ügyvéddel kell ellenjegyeztetni az iratot. Érdekesség, hogy például a világhírű amerikai filmrendező, Steven Spielberg a kötelező okiratba foglalás elmulasztása miatt veszített csaknem 100 millió dollárt. Feleségével ugyan megállapodást kötött, ám vagyonjogi szerződésükről hiányzott az ügyvédi ellenjegyzés.

Szerződés híján a házasság fennállása alatt szerzett vagyon közösnek számít, függetlenül a szerzés arányától. A férj vagy a feleség külön vagyonát képezi viszont mindaz, ami a házasságkötéskor már a tulajdonukban volt, illetve amit a házasság fennállása alatt örökléssel vagy ajándékba kaptak, továbbá a személyes használati tárgyak. Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgálja – például ilyen a televízió, a személyautó viszont már nem – tizenöt évi házasság után közös vagyonná válik.

A feleknek természetesen lehetőségük van arra, hogy a törvényi szabályozástól eltérően, más arányban határozzák meg az életközösségük során szerzett vagyonból őket megillető hányadot. A jogszabály tehát azon esetekben adja meg a vagyon megosztásának arányát és módját, amikor a házastársak arról külön szerződésben nem rendelkeztek. Előfordulhat, hogy a felek által kötött, és az alaki követelményeknek is megfelelő szerződést egy jogvita során mégis figyelmen kívül hagyja a bíróság, hiszen a szerződés a jó erkölcs követelményeinek is meg kell, hogy feleljen. Az ügyvédnő szerint napjainkban a társadalmi és a gazdasági változásokra tekintettel a vagyonjogi megállapodás az észszerűségen túl az egymás iránti megbecsülés és kölcsönös tisztelet kifejezését is jelentheti.

A házassági szerződés tartalma

1. A szerződő felek kijelentik, hogy házasságot kívánnak kötni egymással, és vagyoni viszonyaikat jelen szerződésben kívánják rendezni.

2. A felek a szerződés mellékletét képező vagyonleltárban rögzítik a már meglévő, úgynevezett különvagyoni ingóságaikat, és kijelentik, hogy az ingóságok ezen jellege a házasságkötés után is megmarad. Azt is, hogy a közös vagyonként feltüntetett vagyontárgyak tulajdonjoga egyenlő, vagy hozzájárulás arányában oszlik meg, illetve úgy is rendelkezhetnek, hogy a házassági vagyonközösséget a házassági életközösség időszakára kizárják.

3. A Szerződő felek megállapodhatnak abban is, hogy a mindkettőjük munkaviszonyából származó jövedelem egyenlő arányú, közös vagyonuk lesz.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Válóperes torzsalkodások

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Harry herceg ott akarta hagyni a királyi családot

De aztán meggondolta magát – derül ki egy interjúból.

Mindenki más feladta, Szőnyi Ferenc nyerte a világ leghosszabb futóversenyét

A három indulóból csak ő bírta végig a 480 kilométert.

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Az ausztrál férfi összejátszott a rendőrökkel.

Deutsch az MTK-ról: Súlyos hibák; megvan az új befektető

Deutsch az MTK-ról: Súlyos hibák; megvan az új befektető

„Az MTK-nak nem egyszerűen fel kell jutnia, hanem bajnokként kell visszakerülnie az NB I-be.”

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Pataki István, ismertebb nevén Tupó bácsi már 25 éve árulja a szotyit és a tökmagot a meccsek előtt Pakson és környékén.

WTCC: rajt-cél győzelmet aratott Michelisz a portugáliai főfutamon

A magyar pilóta jól jött el a rajtnál, és utána sem engedte ki a kezéből a győzelmet.

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

Hamilton nem fékezett Vettel előtt • A német szaklap szerint az FIA nem akart „belenyúlni” a vb-csatába.

Női kosár Eb: spanyol arany, a franciáknak megint az ezüst jutott

Belgium első érmét szerezte a női kosárlabda Európa-bajnokságok történetében.

Löw 150. mérkőzésén megszerezte 100. győzelmét a nationalelffel

A tartalékos német válogatott könnyen nyert Kamerun ellen, és csoportelsőként jutott tovább.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér