Hangyák miatt került veszélybe a favágó élete

2009. január 17. 17:31 Munkatársunktól
Ön mit csinálna, ha egy óriási fa csúcsába kapaszkodva azt venné észre, hogy a fa törzsét, éppen legalul kirágták már a hangyák, s egyetlen vékony rész tartja? A tiszaföldvári Barati Richárd egy ilyen helyzetet már valóban megélt. Meg még jó néhány hasonló esetet, olykor 20-30 méteres magassában.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

— Mit takar konkrétan az, hogy valaki veszélyes fák kivágásával foglalkozik?

— Tulajdonképpen veszélyes, szűk helyen lévő fák kivágásával foglalkozom — mondta Barati Richárd. — Konkrétan ezek a növények olyan helyeken vannak, amiket hagyományos módon, döntéses módszerrel nem lehet kitermelni, esetlegesen veszélyt jelentenek az épületekre, olykor az emberekre. Például villám csapott beléjük, odvasak, megdőltek, elkorhadtak.

Folyamatosan karban kell tartani az eszközöket

— Egy-egy munka után jöhet a felszerelés karbantartása — meséli Richárd. — A fűrészek tisztítása egyenként egy órába telik. Mivel én hárommal dolgozom, így minimum három órát vesznek el az időmből. A kötélzetet minden munka után át kell vizsgálni, nincs-e rajta szakadás, illetve vezetni kell egy kötélnaplót, amelyben rögzítem a kötélzettel végzett munkát és a terheléseket. A különböző feladatokra más és más kötélzetet kell használni a terhelhetőség és használhatóság miatt.

— Gondolom itt a hagyományos eszközök — fejsze, balta, fűrész — nem használhatóak?

— Valóban nem, a munka jellegéből adódóan különleges felszerelés kell. A vágást, legtöbbször alpintechnikával végzem, hiszen 20-30 méteres magasságokban történik a munka. Ehhez bevizsgált kötelekre, hevederekre, hámokra van szükség. Ezek többsége hazánkban is kapható, de például a biztonsági hám, amivel a mászást végzem, és rögzítem is magam, csak külföldről szerezhető be. Hozzá kell tennem, nem kevés pénzért. A fűrész sem hagyományos, hiszen a motoros fűrészek biztonságtechnikai szabálya szerint vállmagasság felett nem lehet vágni, éppen ezért egykezes láncfűrészt használok. A mászásnál használt tüske, amit a lábszárra kell erősíteni szintén speciális eszköz, csak szaküzletben szerezhető be.

— Nagy hangsúlyt fektet a biztonságra. Milyen védőfelszerelésekkel dolgozik?

— A közvetlen védelmet a sisak, a védőplexi, és a vágásbiztos ruházat adja. Ennek a védőruhának az a különlegessége, hogy hosszanti irányban szálakat varrnak a ruhába, amik akkor fontosak, ha megvágja magát az ember. Ezek a szálak ilyenkor kiszakadnak a ruházatból és a fűrész fogazatán a motorrészbe jutva lefojtják azt, így a további sérülés elkerülhető. Emellett van egy vágásbiztos, acélmagos biztonsági hám is, amivel a fához erősítem magam. Tulajdonképpen a mászótüske és ez tartanak meg munka közben. Emellett biztosítóköteleket is használok.

— Hogyan zajlik a munka?

— Elsőként egy helyszínfelmérést kell végezni. Sokszor kapok fényképeket, videó anyagokat a fáról. Ezeket nem lehet használni, mert csak a helyszínen lehet eldönteni, hogyan kell az adott fát kitermelni. Azt is tudni kell, hogy minden fa más és más, egy külsőre hibátlan fa is tartogathat meglepetéseket. Az egyik munka során egy akácfát kellett kivágni a szűk udvaron. Nekiláttam a munkának, letisztítottam a törzset, több mázsás ágakat eresztettem le a kötelek segítségével. A csupaszítás után a törzset kezdtem darabolni, amikor már majdnem végeztem, akkor vettem észre, hogy a földtől számítva fél méteres magasságban odvas volt a fa törzse. A gyökerek között lakó hangyák kirágták a fa belsejét, így a több mázsás fa teljes súlyát egy pár centiméter vastag perem tartotta meg. Ekkor gondoltam bele, mekkora veszélyben voltam mindvégig, illetve azok az emberek, akik a fa melletti házban laktak.

— Említette, hogy gyakran kell olyan helyeken dolgoznia, ahol kevés a hely. Hogyan oldja meg, hogy a levágott ágak, gallyak ne okozzanak károkat?

— Ennek a munkának az egyik lényeges eleme a kár-, illetve balesetmegelőzés. A fa levágott részeit kötelekkel eresztem le, mert ha hagynám szabadon leesni a több száz kilós ágakat, akkor abból komoly kár keletkezne.

— Ön szerint melyik a munka legnehezebb része?

— Talán a csúcs eltávolítását említhetném, mert ilyenkor a fa úgy viselkedik, mint egy földből kiálló pálca, amit megpöcköltek. Ilyenkor nem könnyű megmaradni a fa tetején. Ezután a törzs statikája és a dinamikája is megváltozik, kiszámíthatatlanná válik. Nagyon óvatosnak kel lenni!

— Vannak a megrendelők részéről extrém kívánságok?

— Előfordulnak. Régebben még elegendő volt kivágni a fát, de az utóbbi időkben előfordulnak különleges kérések. Egyik alkalommal egy kétszintes családi ház előkertjében volt két nagy fenyő. A tulaj kérésére ezeket úgy kellett visszavágnom, hogy olyan magasak legyenek, mint a lakóépület. Nem volt könnyű feladat, de sikerült megoldani. A két fenyő közé köteleket feszítettem ki, és ezeken lógva sikerült visszavágnom a két fát. Egy másik esetben — ahol szintén egy fenyőt kellett kivágnom — a megrendelő azt kérte, hogy olyan darabokra vágjam fel a fát, hogy a hasábokat fel lehessen használni bútoralapanyagként. Volt egy olyan esetem is, amikor a fa már annyira megdőlt a lakóház irányába, hogy a korona a ház teteje fölé került. Ez azért okozott kellemetlenséget, mert a levágott ágakat úgy kellett leereszteni, hogy ne sérüljön a tetőszerkezet.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hangyák miatt került veszélybe a favágó élete

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Világfutball: a Real Madrid uralja a játékosok top 500-as listáját

A spanyol bajnok és BL-győztes királyi gárda 19 fővel képviselteti magát • Két magyar is befért.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér