Nem is gondolnánk: hihetetlen legek és rekordok

2014. július 3. 07:24 Szoljon.hu

körkép | Legmagasabb, legelső, legtöbb, legnépszerűbb... – mindezen jelzőkre bőven találni példát megyénkben is. Tudták például, hogy Tiszaigaron található a legkorosabb fa, Kunszentmártonban csattan legtöbbször az ostor, vagy hogy Szolnokon „figyel” a legnépszerűbb webkamera?

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.
Talán nem is gondolnánk, hogy megyénk is milyen sok mindenben kiemelkedő. Megpróbáltuk összegyűjteni ezeket a „legeket” megyénkből. A lista szerencsére nagyon hosszú, és természetesen korántsem sem teljes.

Egy hét alatt a szolnoki lett a legnépszerűbb webkamera az országban, képeit egy nap alatt több mint hétezren nézték meg. Páratlan sikerét annak köszönheti, hogy e különleges fényképezőgép hazánkban a legmagasabb, ember által lakott épületen található, csaknem 80 méteren. A kamerát magánkezdeményezésre egy maroknyi csapat szerelte fel a szolnoki vasútállomáson levő 24 emeletes ház 23. emeletére.

– A szerkezet félpercenként készít fotókat és teszi fel azonnal az internetre, az időkép honlapjára. Ez év márciusi beindítása után két nappal ez lett a leglátogatottabb webkamera, megelőzve a fővárosban felszerelt Citadellát, Dunát és a budai várat figyelő szerkezetet is. Máig több ezren nézik egy nap a szolnoki panorámát és égboltot – állítja Sárai Zsolt, ő adományozta a szolnoki TIT-nek a térfigyelőt.

Méltán büszkék lehetünk a szolnoki Szigligeti Színházra is, melynek elmúlt évadjában bemutatott előadásokat mintegy 110 ezer néző látogatta.
Ám nem csak Szolnok büszkélkedhet legekkel megyénkben.
Minden bizonnyal az országban Kunszentmártonban csattan legtöbbször az ostor. A helyi Napsólyom Baranta Egyesület nemrégiben világrekordot is döntött: egy egész napon keresztül csattogtatták az ostort, egyszerre négyen. A résztvevők célja az volt, hogy százezer csapást mérjenek a levegőbe, ami sikerült is.

Két mérnöki teljesítményre is „felnézhetünk”

Szolnok bővelkedik rekordokban. A Tiszavirág híd egy kerékpárúttal ellátott gyaloghíd a városban, ami a belvárosi Tiszai hajósok terét köti össze a Tiszaligeti Termálstrand és Élményfürdő főbejáratával. A híd tömege 550 tonna, hossza 444 méter, ezzel Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja. Három részből áll: egy 186 m hosszú acélszerkezetű mederhídból, az ahhoz csatlakozó kétoldali vasbeton feljáróhidakból, valamint a csatlakozó tereken elhelyezett végpontok közlekedési kapcsolatokat magában foglaló épületekből. Hivatalos átadása 2011. január 21-én volt. A hidat a megyeszékhely jelképének szánták. A híd formája a névadó tiszavirágot mintázza.
A beruházás a „Szolnok a Tisza fővárosa” program keretében valósult meg. Az Európai Unió 1,5 milliárd forinttal támogatta az 5 milliárd forintos fejlesztést, amiből 2 milliárd forintba került a híd és az északi hídfőnél épült dísztér. A híd vezető tervezője Pálossy Miklós okleveles építőmérnök volt. Az építészet és térrendezés dr. Gajdos István munkája.
A szolnoki pályaudvar előtt álló, 81 méter magas, 24 emeletes magasház 1975-ben épült Magyarország akkor legmagasabb lakóházaként, tervezője Liszkai Károly. A szolnoki toronyház csúszózsaluval épült, a Szolnok Megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében. Az épület érdekessége, hogy a liftek (2 személy, 1 teher) csak a 22. emeletig szállítják az embereket, onnan gyalog mehetünk a 23. emeletre és a valóságban nincsen 24. emelet.


– Három másodpercenként csattant a fegyvere a körben menetelő négy embernek, azaz huszonnégy óra alatt 115 ezer 200-szor. Igazi próbatétel volt, összesen hatvanan vették ki részüket. Jövőre is legalább ugyanilyen hosszú ostormenetet szervezünk – árulta el Lászlóffy Endre, kunszenti ostorvilágbajnok.

Rekordot döntöttek Túrkevén is a közeltmúltban megrendezett Juhászfesztiválon, melyet XVI. alkalommal rendeztek meg a városban. – Az idei rendezvényen a Kevi Birkapörkölt magyar kóstolási rekordkísérlete sikeresnek bizonyult: közel háromezren kóstolták meg a finom kevi birkapörköltet, ezzel új rekord született – számolt be dr. Szabó Zoltán polgármester.

A birkapörkölt másféleképpen is ismertté vált országosan.
– A Hungarikumok Gyűjteményének részévé vált a karcagi birkapörkölt, amelyet még a nomád korban kialakult módon főznek – számolt be 2013-ban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság döntéséről, a testület kihelyezett karcagi ülése után. – Az, hogy hungarikum lett a birkapörkölt, óriási dolog, hiszen így megkapja a kellő védelmet ez a régi étel – mondta.

Való igaz, a karcagi birkapörkölt az első ételrecept, amely bekerült a hungarikumok sorába. Kedveltségét mutatja, hogy a Nagykunságban elképzelhetetlen nélküle keresztelő, lakodalom, névnap vagy bármilyen közösségi összejövetel.
És ha már a finomságoknál tartunk: a „legcseresznyésebb” település is kétség kívül megyénkben található. A ropogós gyümölcsről nevezetes Nagykörűben olyan cseresznye-fajtagyűjtemény található, mely országos, sőt világhírű. A fák között a külföldi és magyar egyedek ritkaságai is megtalálhatók. Nemcsak ezért nevezik a Tisza-parti települést „Magyarország cseresznyéskertjének”, hanem természetesen azért is, mert a nagykörűi fákról szüretelt cseresznye nagyon ízletes és meglehetősen különleges.

Méltán tartozik a legek közé a Mátyás király fa néven ismertté vált kocsányos tölgy is, mely a tiszaigari arborétum melletti területen található. A fa törzsének átmérője közel hat méteres, magassága húsz méter. Nevét a néphagyományból eredeztetik, mely alapján a fa korára asszociálva úgy gondolják, hogy a fa alatt talán már a jóságos királyunk is megpihent. Favédelmi módszerekkel igyekeznek megakadályozni egészségi állapotának romlását.

– Annak ellenére, hogy lassan négyszáz éves, Mátyás király egész biztosan nem pihenhetett alatta – számolt be korábban lapunknak Szilágyi László polgármester.
A tiszaigari Arborétum nem mellékesen a Közép-Tisza-vidék egyik legjelentősebb fagyűjteménye. Közel 400-féle fa és cserje él ott, mint például mamutfenyő, kaukázusi jegenyefenyő, liliomfa, ámbra, gránátalmafa, mocsárciprusokból egész erdő, a vidéken őshonos kocsányos tölgy és tulipánfa.

– Az arborétumunk az ország legszárazabb vidékén épült „sétálókert”, ahogy annak idején nevezték. A park talán legértékesebb része az öreg tiszafás erdő, de különleges a tölgygyűjtemény is – számolt be Szilágyi László.
Egyedülálló a rákóczifalvai macimúzeum is. A mackócsapat ízelítőt ad abból a hatalmas magángyűjteményből, amelyet a rákóczifalvai születésű Balázs Antal és családja néhány évvel ezelőtt alapozott meg. – A macik száma ebben a hónapban eléri az 1700 darabot, számuk évről évre gyarapodik – számolt be Balázs Antal. – A legidősebb, régi farostos macik kora 111 év. A macihad öltözetével a történelmi korok öltözködési stílusát is felelevenítik. Emellett másfajta, szokásostól eltérő anyagból is készülnek jelmezek. A népi mesterségek, iparművészek, virágkötők ügyes kezei által, különleges ruházatban – a macik egyéniségéhez igazítva – kelnek életre. A macihad című gyűjtemény darabjai között múzeumi ritkaságok is megtalálhatók. Híres emberek macijai is bekerültek a kollekcióba. Balázs Antal gyűjtőszenvedélyét a múlt tárgyi emlékeinek megőrzése motiválja, hogy azok az utókor számára is fennmaradhassanak.

Országosan egyedülálló a Kerekes István és a Kisújszállási út sarkán található karcagi „Sípos-féle” Kövesdaráló is, mely a mezőgazdasági-ipari termékek meghatározott csoportjába tartozik és az Örökségvédelmi Felügyelet Határozata alapján 2004-ben védetté nyilvánították.
Országos védelmet élveznek a megyénkben fennmaradt kunhalmok is, így például a Zádor, a Lőzér és a Hortobágy folyó melletti Ágota-halom. A Zádor-hidat, amely a folyószabályozások után kiszáradt Zádor folyó medrén ível át, eredetileg a kilenc boltívre emelt híd alapkövét 1806-ban rakták le.

S hogy a (majdnem) legnagyobbakról is szóljunk:
Kunhegyes főterén áll a megye legnagyobb, az ország második legnagyobb református temploma. Hosszúsága 54, szélessége 24, falmagassága az ereszig pedig 20 méter. A tornyok magassága a csillagig 48,5 méter, az épület belső magassága 26 méter. Körülbelül háromezer főt tud befogadni. A templomot 1953-ban nyilvánították műemlékké.

Épp huszonöt esztendeje annak, hogy 1989-ben megalapították Jászfényszarun a Samsung gyárat. Az évfordulót az tette még ünnepélyesebbé, hogy a felavatták a Samsung Electronics Magyar Zrt. harmadik jászfényszarui gyárát. A V3-as gyár elindításával az elhangzottak szerint a világ legnagyobb televíziógyárává vált a jászfényszarui bázis, számoltunk be lapunkban is az eseményről június elején.
Nem kell messzire mennünk, hogy a szomszédos Abonyban is legre bukkanjunk. Az abonyi Bihari János Zeneiskola 1952-ben az ország első falusi zeneiskolájaként nyitotta meg a kapuját a tanulni vágyók előtt. A felvehető növendékek száma 315 fő. Tizennégy tanszakon (zongora, hegedű, gordonka, gitár, furulya, fuvola, klarinét, trombita, harsona tenor-tuba, kürt, ütő, szolfézs-zeneelmélet) foglalkoznak a gyermekek művészi képzésével, nevelésével. Az intézményben nagy múltú fúvós és vonós zenekar működik.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nem is gondolnánk: hihetetlen legek és rekordok

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Spanyolország: kié lesz az arany? Így zár a Real és a Barca!

Spanyolország: kié lesz az arany? Így zár a Real és a Barca!

Mindkét csapat otthon játszik legerősebb riválisával. Most a katalánok vannak előrébb, de kevesebbet játszanak.

Hoki-vb: csak Ausztriára figyeljünk, a többi még ráér!

KEZDÉS: 19.30. „Dél-Koreával később foglalkozunk. Aki nagyon előre szalad, rosszul jár.”

Légióskörkép: bajnokverés Futács-góllal; nagyszerű Huszti-assziszt

Nagy Dominik kezdett a Legiában, megszerezte első találatát • Gyurcsó gólpasszt adott.

El Clásico: Messi átment a „falon”, majd kiteregetett – mémek

El Clásico: Messi átment a „falon”, majd kiteregetett – mémek

Mosolygós Casemiro • Megvan a tizenegyedik parancsolat • Umtiti zsebe meglepő dolgokat rejt!

Man. City: Guardiola olyat élhet át, amit edzőként még soha

Ki gondolta volna ezt, amikor sorozatban 10 győzelemnél jártak tavaly szeptemberben...

Topligák: Hazard a 2., Neymar a 4., Messi a 6., CR a 100-ban sincs!

A CIES ezúttal az európai topligák legjobban cselező játékosait állította rangsorba.

Kövessen bennünket a Facebook-on!

Kiemelt témák - SZOLJON.HU

Kék hírek | Szoljon videók | Balesetek | Nettóbér-kalkulátor

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér