A falvakban is lesz végre bölcsi?

2017. január 8. 13:30 B. Cs.–K. B.–Sz. Zs.
jászkunság | Gyakori dilemmaként jelentkezik kisgyermekes családokban, hogy a szülők a csemetéiket hol, hogyan tudják elhelyezni, amíg dolgoznak. Ezt felismerve a kisebb településeken is elérhetővé szeretnék tenni a bölcsődei ellátást.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A januártól életbe lépett törvényi szabályozások szerint alapvető változások várhatók a kisgyermekek napközbeni ellátásában. Így már nemcsak a tízezernél több lakost számláló városoknak kell bölcsődét üzemeltetniük, de legkésőbb 2018 végéig minden olyan településen létre kell hozni napközbeni ellátást biztosító intézményt, ahol legalább öt három éven aluli gyermek családja igényt tart a bölcsődei szolgáltatásra, vagy a településen negyvennél több 3 évnél fiatalabb kisgyermek él.

Ez egyfelől természetes igény a munkába visszatérő szülők részéről, másfelől pedig olykor aránytalanul nagy terhet róhat az érintett önkormányzatokra. 
– Nálunk egyelőre nem lesz bölcsőde, hiszen összesen két család részéről merült fel az igény – mondta el az alig hétszáz főt számláló Kuncsorba polgármestere, Rédai János.
– Bár évente legalább öt-hat baba születik a településen, a legtöbb esetben a szülők, nagyszülők meg tudják oldani a napközbeni ellátást. Sőt, inkább errefelé az a probléma, hogy az óvodás, iskolás korba lépő gyermekek szüleinek sincs hová visszamenni dolgozni. Ha több munkalehetőség lenne a térségben, minden bizonnyal a bölcsődei ellátás iránt is megnőne az igény – vélekedett a település vezetője.

Amint Rédai János hozzátette, ha később mégis változik a helyzet, viszonylag könnyen meg tudják oldani a bölcsőde kialakítását, a régi iskola épületében ugyanis megfelelő körülményeket tudnak biztosítani.
Jászboldogházán még az elmúlt ősszel felmérték a lakossági igényeket.
Mint azt Szűcs Lajos polgármester elmondta, a születések száma alapján – a három év alatti gyermekek száma nem éri el a negyvenet – településükön nem kötelező létrehozni a bölcsődét, ezért mérték fel a lakossági igényeket. A visszajelzések szerint gyér az érdeklődés a bölcsődei elhelyezés iránt a településen. Összesen két család jelezte, hogy talán igénybe venné a bölcsődét, ha megnyílik a kis intézmény Boldogházán. A válaszok alapján végül úgy döntött a képviselő-testület, hogy helyben nem indítanak bölcsődei csoportot.

Illusztráció Fotó: Thinkstock Illusztráció Fotó: Thinkstock

Ezzel párhuzamosan azonban felvették a kapcsolatot a környező településekkel, hogy adott esetben, ha felmerül mégis az igény, hol fogadnák a helyi bölcsődés korú gyermekeket.
Jánoshidán a helybeliek reményei szerint egy hónapon belül megkaphatják az új bölcsődei csoport elindításának a hatósági engedélyeit.
Eszes Béla polgármester elmondta, hogy településükön a három év alatti gyermekek száma meghaladja a negyvenet, így számukra mindenképpen kötelező a csoport indítása.
Az új rendelkezés eredeti határideje szerint már idén januártól el kellett volna indítani a csoportokat. Az előkészítést ezért már tavaly ősszel megkezdték.

Igaz, időközben a rendeletben módosult a határidő, de mivel nemcsak a gyermeklétszám volt meg a faluban, hanem igény is mutatkozott a csoport beindítására, így nem függesztették fel az előkészítő folyamatot.
Egy családi bölcsődei csoportot indítanak el – a remények szerint – már februártól, de a gyermekelhelyezés addig is megoldható az évek óta működő baba-mama klubban. A családi bölcsődét várhatóan már idén ősztől, de legkésőbb 2018 januárjától a helyi óvoda intézményi szerkezetébe tagolják. Az új csoport indításához két dolgozót vesznek fel, akiknek bérét az állami finanszírozásból, illetve a település költségvetéséből biztosítják.

A megye legkisebb településén, Hunyadfalván sem működik bölcsőde.
– Korábban is volt már, hogy az itt élők szerettek volna bölcsődei szolgáltatást igénybe venni, ők Nagykörűben meg is kapták – mutatott rá Vékonyné Házi Eszter polgármester.
– Folyamatosan van nálunk egy-két bölcsődés, de nyilván ilyen kevés gyerekszám mellett helyben nem tudnánk megoldani a kicsik napközbeni ellátását.
A falugondnoki kisbusszal hozzuk-visszük őket a néhány kilométerre lévő település intézményébe – tájékoztatta honlapunkat a település vezetője.

Változik majd a szabályozás

A bölcsődék számának bővülésével párhuzamosan megszűnik az utóbbi időben mind népszerűbbé váló családi gyermekfelügyeleti forma. A családi napközik csak három év alatti gyerekeket fogadhatnak, míg az egységes óvoda-bölcsődék 2017 szeptemberétől nem működhetnek tovább. A megszűnő intézmények helyett három új intézménytípus jön létre, a mini-, a munkahelyi, illetve a családi bölcsőde.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A falvakban is lesz végre bölcsi?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Spanyolország: kié lesz az arany? Így zár a Real és a Barca!

Spanyolország: kié lesz az arany? Így zár a Real és a Barca!

Mindkét csapat otthon játszik legerősebb riválisával. Most a katalánok vannak előrébb, de kevesebbet játszanak.

Hoki-vb: csak Ausztriára figyeljünk, a többi még ráér!

KEZDÉS: 19.30. „Dél-Koreával később foglalkozunk. Aki nagyon előre szalad, rosszul jár.”

Légióskörkép: bajnokverés Futács-góllal; nagyszerű Huszti-assziszt

Nagy Dominik kezdett a Legiában, megszerezte első találatát • Gyurcsó gólpasszt adott.

El Clásico: Messi átment a „falon”, majd kiteregetett – mémek

El Clásico: Messi átment a „falon”, majd kiteregetett – mémek

Mosolygós Casemiro • Megvan a tizenegyedik parancsolat • Umtiti zsebe meglepő dolgokat rejt!

Man. City: Guardiola olyat élhet át, amit edzőként még soha

Ki gondolta volna ezt, amikor sorozatban 10 győzelemnél jártak tavaly szeptemberben...

Topligák: Hazard a 2., Neymar a 4., Messi a 6., CR a 100-ban sincs!

A CIES ezúttal az európai topligák legjobban cselező játékosait állította rangsorba.

Kövessen bennünket a Facebook-on!

Kiemelt témák - SZOLJON.HU

Kék hírek | Szoljon videók | Balesetek | Nettóbér-kalkulátor

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér