Energiatudatosság és klímaváltozás - avagy hogyan készülhetünk fel a közeljövő változásaira

Spórolni az energiával - ez ma már elengedhetetlen. Kialakítani saját megszokott világunkban az energiatudatos szokásokat nagy kihívás, azonban számos előnnyel jár. Hallunk ezt-azt, próbálkozunk, de szükségünk van útmutatásra és összeszedett információkra. Ebben segítségünkre lesz most egy hiánypótló információs program, amely az Új Széchenyi Terv keretében, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Nemzeti Alkalmazkodási Központ irányításával valósul meg 2014. év folyamán: Energiatudatos Magyarország címmel (KEOP-6.1.0/C/11-2012-0007 azonosítóval). A kampány célja a figyelemfelhívás, a szemléletformálás a fenntartható fejlődés és takarékos viselkedésminták kialakítása érdekében.

2014. évfolyamán médiakampány segíti az információk eljuttatását a lakosság részére. 12 animációs kisfilm mutatja be az Eszes család mindennapi, kézzelfogható példáin keresztül, hogy igenis tehetünk minden területen az energiahatékonyságért és a környezettudatos életvitelért: legyen szó háztartás vezetésről, közlekedésről, vagy éppen lakás felújításról. A televíziós és nyomtatott sajtómegjelenések mellett a legtöbb információt a kampány hivatalos honlapján, a www.szamitazenergia.hu oldalon találhatjuk.

A kampány egyik kiemelt témája az éghajlatváltozás hatásainak bemutatása, valamint az, hogy hogyan készülhetünk fel a közeljövő változásaira.

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia adaptációs jövőképe találóan foglalja össze a teendőket: "felkészülni az elkerülhetetlenre, megelőzni az elkerülhetőt!"

Hazánk ugyanis az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa. A jövőben a felmelegedés várhatóan nyáron lesz a legnagyobb mértékű, egyes modell szimulációk jelzése szerint a jelenleginél átlagosan akár 6°C-kal melegebb nyarak is előfordulhatnak Magyarországon a XXI század folyamán. Azonban nem csak az átlaghőmérsékletek növekednek majd, hanem figyelemreméltó, hogy a hőségriadós napok száma is gyarapodik, 2050-re akár évente 30 nappal is több lehet a hőségriadós napok száma.

Ezen adatokból jól látható, hogy a klímaváltozás hatásai minket is nagyon közvetett módon érintenek. De felmerül a kérdés: Hogyan készülhetünk fel a változásokra?

A hőhullámok esetén az egészségügyi kockázatok jelentik az egyik legjelentősebb veszélyforrást, amivel szembe kell néznünk. A leginkább veszélyeztetett csoportok a gyerekek és az idősek, de az egészséges felnőttek számára is kihívást jelentenek az ilyen forró napok. A legfontosabb teendő a hőérzet csökkentése. Természetesen erre megoldás lehet akár egy klímaberendezés is, de léteznek sokkal hatékonyabb, kevésbé energiapazarló ötletek is. A hajnali szellőztetések, spaletta vagy zsalugáterek felszerelése ismert praktikák. De ezen kívül is vannak egyszerű trükkök, amelyekkel hűvösebben tarthatjuk a lakást. A szőnyegeket érdemes felcsavarni és többször felmosni, vagy minél több szobanövényt tenni a lakásba és azokra vizet spriccelni. A növények ugyanis a levelükön párologtatnak és így hőt vonnak el a környezettől. Emellett érdemes a ruhákat is a lakásban szárítani, hiszen ezzel is csökkenthetjük a hőérzetet. Nem is gondolnák, hogy ezen kívül is még mennyi mindenre érdemes figyelni! Nem csak egészségünk, de pénztárcánk védelme érdekében is.

Ha további praktikákra kíváncsi keresse fel honlapunkat: www.szamitazenergia.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Megyei Piactér