Digitália

2023.04.06. 06:00

Aki nem tudja, tanítja: influencerek útja a gazdagodáshoz

Hazánkban is kibontakozóban a szépen tejelő online oktatási biznisz, melynek amerikai vadhajtásairól a Vox készített összeállítást. Felsőoktatás helyett vegyen részt YouTube tanfolyamon.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alessandro Biascioli

Egy szőke nő táncol egy üres táblázat előtt a képernyőn: ő Kat Norton, ismertebb nevén „Miss Excel”. Megmutatja a TikTokon, hogyan távolíthatunk el üres oszlopokat, vagy egyesíthetünk cellákat, miként készíthetünk új képletet a teljes sor formázásához.

Miss Excel 2020-ban lett ismert 15 másodperces TikTok-táncolgatással fűszerezett, a mindennapi számítógépes életben szinte nélkülözhetetlen Excel-trükkök bemutatásával. Hónapokon belül elindította saját digitális oktatását, az Excelerator Course-t, amely száz, 10 percnél rövidebb videós oktatóanyagból áll, és 297 dollárba kerül. A tanulók saját tempójukban, saját idejükben tölthetik ki az oktatóanyagokat és a hozzájuk tartozó munkafüzeteket. Választhatnak a kezdő, vagy a haladó kurzus között: így lesz mindössze 12 óra alatt a jelentkezőkből profi exceles.

Az órák nagyon sikeresek, különösen a 25 és 35 év közöttiek körében, akik önéletrajzuk bővítésére vagy piacképességük javítására törekednek; sokan közülük otthonról dolgoztak a világjárvány miatt, és fontolgatták a lehetséges karrierváltást. Norton pedig az online oktatás mintapéldája: valóban járatos abban amit tanít, és ami talán még fontosabb, nagyon el is tudja adni (magát).

De senki, még maga Miss Norton sem tudta volna megjósolni, mekkora aranybányába botlott: az első kurzus megnyitása után két hónapon belül többet keresett, mint a főállású munkahelyén (ott is többek között az Excel használatára tanította az embereket), ezért kilépett, hogy Miss Excel legyen teljes munkaidőben. Becslése szerint azóta körülbelül heti 15 órát dolgozik, s néha naponta hat számjegyű összegnél többet keres – dollárban.

Norton és sok más influencer jól él az online kurzusok fellendüléséből, amelyekben valamilyen pénzkereseti lehetőséget, vagy egyéb készségeket lehet elsajátítani. Nagyon mennek a Microsoft Office programcsomagjai, az e-mail marketing, a „bél egészségmegőrzés”, a „hogyan lehet műszaki állást szerezni”, valamint „az önbizalmat erősítő” tanfolyamok.

Ezek a kurzusok többnyire valamelyik tanfolyam-platformon zajlanak, például a Teachable-n vagy a Kajabi-n, áruk néhány száz dollártól több ezer dollárig terjed, az egy napos „intenzívtől” a hónapokon át tartóig. Egyedül kell tanulni, a hallgatók nem tartoznak egy csoporthoz, bármikor feliratkozhatnak és be is fejezhetik a tanulást. Természetesen az összes kurzust előre felveszik videóra, minden előre elkészített és előre rögzített, így aztán mikor valaki új csatlakozik a programhoz, a tanár pénzt keres. Ha egy alkotónak szerencséje van, csak néhány hetet vagy hónapot tölt egy tanfolyam felépítésével, amely aztán önjáróan profitot termel évekig.

Például az utazó youtuber Damon Dominique idegen nyelvi kurzusai tele vannak vicces és szépen szerkesztett videókkal, amelyekben francia vagy spanyol társalgást tanít. Miss Excelhez hasonlóan Dominique-nak is volt nyelvoktatói múltja, de mikor a világjárvány megnehezítette az utazási videók rögzítését, úgy döntött, tanfolyamot indít.

Dominique-nak körülbelül hat hónapba telt a tanfolyam megszervezése, filmezése és szerkesztése, amelyet a Teachable digitális kurzusplatformon kínál. Ez a platform a bevétel egy százalékát kéri. Eddig több mint ötezren vettek részt 199 dolláros francia tanfolyamán.

A Teachable nem tartja magát a felsőoktatás helyettesítőjének, de reméli, hogy kiegészíti azt. „A legtöbb ember soha nem jár főiskolára, és valamilyen segítségre van szüksége” – magyarázza Mark Haseltine, a Teachable vezérigazgatója. „A hagyományos oktatás nagyon drága, és nem alkalmazkodik az egyén időbeosztásához.”

A tanárok viszont nemigen tekintik az influencereket jó oktatónak. „Néhány influencer rendelkezik megfelelő képzettséggel a saját területén, mások viszont nem, de képesek hiteles szakértőként eladni magukat” – magyarázza Emily Hund, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója. „Szülői tanfolyamokat sokan árulnak. Akár hasznos lehet, ha képzett pszichológus tartja, de problémává is válhat, ha a szülő minden nap azzal ébred, hogy vajon mi baja lehet a gyerekének és azt hogyan lehetne helyrehozni.”

Néha igazán aggályos személyek próbálnak tanítani.

Jake Paul youtuber 2020-ban a „Pénzügyi Szabadság Mozgalom” kurzusát a hagyományos iskoláztatással szemben hirdette meg:

„Elegem van az oktatási rendszerünkből, és abból, hogy az nem tanítja meg a gyerekeknek a valós élethez szükséges készségeket. – twittelte. Az ő havi 20 dolláros tanfolyamán a gyerekek azt tanulják meg, hogy Uber-sofőrré vagy ételszállító munkássá válhatnak.

Ha jelentkezik Brendon Bruchard tanfolyamára, egy napon maga is Bruchard lesz

A YouTube-on Brendon Burchard évi 997 dollárért oktatja, hogyan lehetünk milliomosok. Pontosabban, nagyjából arra tanít, hogy legyünk hozzá hasonlóan influencerek, „hét számjegyű marketingstratégiákat” használva saját magunk marketingjére. Az üzenet az, hogy ha valaki jelentkezik egy Burchard-tanfolyamra, egy nap ő is Burcharddá válhat, olyan valakivé, aki a „tulajdonosi gondolkodásmódról”, „nagy erejű szokásokról” tweetel, és YouTube-videókat készít „a bátorítás erejéről”.

Az evangéliumi keresztény influencer, Bethany Beal 1900 dolláros „She Works Smart” kurzusának meghirdetett végső célja kimondottan az, hogy a beiratkozott felhasználó elindíthassa saját online tanfolyami vállalkozását, „amivel, mint egy robotpilótával pénzt tud keresni”.

És az emberek tényleg próbálnak robotpilóta módjára pénzt keresni. A Vox által egyszerűen csak hivatásos nőgyűlölőnek és állítólagos szexkereskedőnek nevezett, Andrew Tate havi 50 dolláros „Hustler Egyetemén” a hallgatók kriptokereskedést és dropshippinget tanulnak.

Kifejezetten bűnözői tanfolyamok egész repertoárját kínálják: akad hathetes kurzus, amelyben 945 dollárért megtanulják, hogyan lophatnak el hitelkártyákat, és azokat miként használhatják drága nyaralások kifizetésére. Sokan panaszkodnak átveréses online tanfolyamokra Medium-bejegyzésekben, Redditen és tweetekben.

Gazdasági válság idején az emberek kétségbeesetten kapaszkodnak a pénzért és ezek a tanfolyamok nagyon csábítóaknak tűnnek. Különösen, ha egy influencer azt mondja, hogy az utolsó két kurzus már megtelt, és várólista van.

Fotós: Adrian DENNIS

A My Tech Best Friend tanfolyam azt állította, megtanítja, miként jutunk jól fizető műszaki állásokhoz. Charlie Howe tavaly augusztusban be is iratkozott a hónapokig tartó 3700 dolláros tanfolyamra.

Rögtön riasztóan hatott rá a My Tech Best Friend alapítója, Mary Awodele, aki „írástudatlanoknak, meg ostobáknak nevezte 770 fős csoportját”. Egyébként maga a kurzus „nagyszerű” volt, de Howe később felfedezte, hogy annak nagy részét más tanfolyamok anyagából lopkodták össze. A TechCrunch beszélt egy tucat másik hallgatóval, akik szintén azt mondták, hogy Awodele „ellenséges és zaklató”. Howe azon dolgozik, hogy visszaszerezze a pénzét.

Egy nő 18 000 dollárt fizetett azért, hogy részt vegyen egy online tanfolyamon, amelyet alapítója, Brooke Castillo „az életvezetési coaching iskolák Yale-jeként” mutat be. Egy hónapon belül rájött, hogy a legtöbb tananyag „újrahasznosított” volt – mondta a Guardiannek.

Egy másik nő azt mondta a Refinery29-nek, hogy körülbelül 1200 fontot fizetett Sarah Akwisombe influencer „No Bull Business School”-jáért, valamint havi 199-et a „hat hónapos sikergyorsító”-ért, de azt tapasztalta, hogy a tanításai olyan elavult, képtelen tippekből áll, mint a „kelj fel reggel ötkor és edz sokat”, vagy „szabadulj meg azoktól az emberektől az életedben, akik nem támogatnak téged”.

2018-ban az utazási influencer, Aggie Lal elindított egy 497 dolláros 12 hetes tanfolyamot, amelynek célja az Instagram-követők számának növelése. A hallgatók szerint ennyi pénzért olyan tippeket adott, mint például: „ha képen pózol, ne tűnjön terhesnek” és olyan sértő megjegyzéseket tett, hogy „a Starbucksban dolgozó emberek nem élnek a lehetőségekkel”. Harmincöt diák írt alá egy petíciót, melyben visszatérítést követeltek.

 

Sajnos csalók értékesítenek kurzusokat, amelyek éppolyan hasznosaknak tűnnek, mint a Miss Excel vagy Dominique's French ügyes online tréningjei.

Az online kurzusok tanárai és „tanárai” számára az oktatás csakis azért fontos, mert pénzt lehet vele keresni. Így aztán Joe Dispenza (egyébként magyarul is megjelent) könyveket ír és előadásokat tart a megnyilvánulás erejéről, bármit is értsen ezalatt. És bár a kvantumfizika és az idegtudomány szakértőjeként állítja be magát, mestersége szerint csontkovács, és kapcsolatban áll egy New Age iskolával, amelyet a Southern Poverty Law Center  homofób és antiszemita nézeteket valló intézményként ír le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!