Digitália

2024.01.26. 06:00

Mozgó padlót készít a Disney a tökéletes élményhez

Fejlesztik a HoloTile-t, egy titokzatos mozgó padlót, amivel egy helyben lehet sétálni anélkül, hogy elmozdulnánk.

MW

Forrás: Shutterstock

Ahogy a VR- (virtuális valóság) technológia fejlődik, sisakkal, virtuális szemüveggel a fejünkön ma már nagyszerű 3D-világot láthatunk magunk körül, s a magával ragadó látványt nagy felbontásban élvezhetjük. Játék közben azonban fizikailag csak a virtuális avatarunk halad előre: ha tényleg lépnénk előre, könnyen a kanapéba verhetnénk a lábunkat.

A gamerek élményét tökéletesítendő most egy eredeti megoldással összekapcsolják a „VR téren belüli mozgást” és a valóságot. A Disney Research, a Disney kutatási cége fejleszti a világ első többjátékos, minden irányú, mozgó padlóját, a HoloTile-t.

Az alábbi videón körülbelül 4:45-től kezdve láthatjuk, milyen is a „mozgó padló”.

A padlót Lanny Smoot, a Disney Research munkatársa találta fel és mutatja be a videón. Smoot 1998 óta a Disney Research kutatója, többek között feltalált egy mozgó szemgolyót az animatronika számára.

Olyan fénykardot is készített, mint amilyenekkel a Star Warsban viaskodnak. Eddig több mint száz szabadalmat szerzett.

Smoot bemutatja a HoloTile padlót.

A padlót speciális, beágyazott csempék borítják. Amikor Smoot lép, igazából helyben jár: úgy lehet rajta sétálni, hogy közben egy helyben maradunk, akár egy futószőnyegen – csak itt bármilyen irányba mozoghatunk.

Így a virtuális valóság készülékkel a fejükön az emberek úgy mehetnek messzire, hogy nem kerülnek le a padlóról: sétálnak vagy futnak, de valójában egy helyben maradnak.

Ráadásul a HoloTile-nak nincsenek korlátozásai a mozgás irányát illetően. Ezért még akkor is megfelelően reagál, ha többen vannak rajta, és a két ember egyidejűleg más irányba mozog.

Maga a padló mozog, nem csak az emberi mozgásokra reagál. A videón azt is láthatjuk, hogy amikor egy tárgyat mozgatnak a padlón, az olyan, mintha az Erőt használnák a mozgatására: ezek a lehetőségek biztosan boldoggá tesznek egy Star Wars-rajongót.

Tartunk tőle, hogy a HoloTile elég drága lesz, de vidámparkokban és szabadidős létesítményekben jól alkalmazhatják majd látványos VR-tartalmak bemutatására. Bizonyára színpadi berendezésként is használható, hiszen lehetővé teszi a művészeknek, hogy egészen másként mozogjanak vagy táncoljanak, illetve általa kellékek és szerkezetek bukkanjanak fel s tűnjenek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!