Il Paesaggio

2019.01.18. 20:21

Leonardo első tájképet ábrázoló rajza két fázisban született

Egy firenzei laboratóriumban csütörtökön kezdték meg mikroszkópos, infrafényes vizsgálatát.

Leonardo da Vinci legkorábbi, tájképet ábrázoló rajzának első tudományos vizsgálata szerint a reneszánsz mester az alkotás első vázlatát később egészítette ki részletekkel – közölte a firenzei Uffizi Képtár, amelynek gyűjteménye őrzi a művet.

Az Il Paesaggio (tájképrajz Santa Maria delle Neve számára) című alkotás 1473-ból származik. Egy firenzei laboratóriumban csütörtökön kezdték meg mikroszkópos, infrafényes vizsgálatát. Először a tájképet vetették alá aprólékos elemzésnek, később a lap másik oldalán található, embert ábrázoló vázlatot is analizálják majd – közölte a múzeum.

A tudományos kutatást felügyelő Cecilia Frosinini elmondta: az első vizsgálat szerint Leonardo két külön időszakban dolgozott a tájképen. Lehetséges, hogy Leonardo egy későbbi alkalommal visszatért a rajzhoz, elképzelhető, hogy azt követően, hogy tanulmányozta a geológiát és a sziklákat – fejtette ki.

A rajz, amelynek jobb alsó sarkában az 1473. augusztus 5-i dátum látható, bukolikus tájat ábrázol, egy hegyen magasló várral a háttérben, míg a rajz középpontját egy völgy foglalja el.

Akadnak olyan feltételezések, hogy Leonardo szülőföldjének, Toszkánának egy konkrét részletét rajzolta meg. Az Uffizi igazgatója, Eike Schmidt szerint azonban a laboratóriumi vizsgálat, amely kimutatta, hogy két fázisban dolgozott a képen, inkább arra utal, hogy nem egy valóságos helyről készült a vázlat, és a későbbi részletekkel Leonardo a képzelete nyomán egészítette ki.

Az Uffizi ritkán állítja ki az alkotást, Leonardo legkorábbi ismert rajzát, mert annyira sérülékeny. Április 15-én viszont da Vinci városában öt hétig láthatják majd az érdeklődők, mivel halálának 500. évfordulója alkalmából ismét bemutatják.

Da Vinci a tájképet 21 éves korában rajzolta. 2017-ig a legkorábbi ismert dátumozott művének tekintették a művészettörténészek. Akkor azonban kiderült, hogy egy festett terrakotta csempe, amely Gabriel arkangyalt ábrázolja, ugyancsak neki tulajdonítható, és annak dátuma korábbi, 1471-es tehát még 19 évesen készítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!