Megtakarítások

2023.08.29. 10:00

Egy hónap múlva kezdik meg a bankok a lakosság kötelező tájékoztatását

A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaikat értékálló eszközökbe fektessék, hiszen a szankciós infláció miatt a lakosságnál lévő mintegy 7 ezer milliárd forintnyi látra szóló bankbetét jelentősen veszít értékéből – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kormány döntése értelmében

október 1-től a bankok kötelezően tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy mekkora bevételt érhettek volna el, ha biztonságos és értékálló állampapírba fektetik megtakarítható pénzüket.

Annak érdekében, hogy függetlenül a pénzügyi szolgáltatójától, mindenki számára azonos és közérthető információ álljon rendelkezésre, a kormány egységes tájékoztatást írt elő – emlékeztetett a minisztérium.

A GFM hangsúlyozta: a banki tájékoztatás hozzájárul a családok pénzügyi tudatosságának növeléséhez, a háztartások vagyonának megvédéséhez. A tájékoztatás is része annak az intézkedéscsomagnak, amellyel a kormány növelni kívánja az állampapír iránti keresletet, amely egyrészt magas kamatot biztosít a kisbefektetők számára, továbbá az így elért kamatnyereséget is Magyarországon tartja.

Az intézkedések működnek,

a lakosság egy hónap alatt csaknem 600 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt.

A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarításait értékálló megtakarításba helyezze el – zárta közleményét a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában