Pénzügy

2023.12.01. 14:00

Varga Mihály: a költségvetési politika megvédte az eddig elért eredményeit (videó)

Jövőre a legfontosabb cél az egyensúlyi mutatók további javítása, a kormány a költségvetés hiányát a GDP 2,9 százalékára csökkenti, és elkötelezett az államadósság mértékének további mérséklésében – jelentette ki a pénzügyminiszter a központi költségvetés és az államadósság 2024. évi finanszírozásáról szóló sajtótájékoztatón pénteken Budapesten, írja az MTI.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter érkezik éves meghallgatására az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésére az Országház Széll Kálmán termébe 2023. november 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Varga Mihály elmondta,

a költségvetési politika megvédte az eddig elért eredményeit, előfinanszírozza az uniós projekteket, ellátta az Ukrajnából érkezett menekülteket, biztosította a migráció költségeit.

A nemzetközi pénzügyi szervezetek legutóbbi, őszi értékelése szerint a stabil a pénzintézeti rendszer és a munkaerőpiac, valamint a magas beruházási ráta alapján a költségvetés, államháztartás finanszírozása is – tette hozzá. Az egyensúlyi mutatók javultak, a hitelminősítők vagy változatlan vagy javuló értékelést adhatnak várakozásai szerint – közölte a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság saját erőből, saját lehetőségeit mozgósítva oldotta meg a finanszírozási feladatokat az elmúlt válságokkal teli időszakban, ellenállóbb a gazdaság a 2008-as válság időszakához képest a nagyobb kihívások ellenére is. Az egyensúlyi helyzet kedvező, a fizetési mérleg hiánya jelentősen csökkent és az államadósság 2020 óta folyamatosan mérséklődik – sorolta. Hozzátette,

a munkaerőpiac feszes, 4,75 millióan dolgoznak, a beruházások bár csökkentek, a külföldi működőtőke-beáramlás rekordot fog elérni 2023-ban.

Azt is megemlítette, hogy az adósságkezelést meghatározó irányszámok maradéktalanul teljesültek. Folyamatos volt az állam finanszírozása és a 2022-es 73,3 százalékról 70 százalék alá csökkentik idén év végére az államadósságot a GDP arányában, jövőre pedig 67 százalék alá mérsékelik. Az adósság szerkezete kedvezőbb lett: míg 10 éve az adósság több mint fele külföldi devizában volt, ez jelentősen csökkent, közel a negyedére; a külföldiek 65 százalékos arányát 40 százalék alá csökkentették. Az ország stabilitásához hozzájárul, hogy az államadósság 22 százalékát finanszírozza a magyar lakosság, és idén több mint 40 ezerrel bővült a lakossági állampapír-tulajdonosok létszáma – ismertette.

Az elmúlt egy évben a magyar állampapírok iránti bizalom megnyilvánult abban is, hogy a GlobalCapital 2023. évi szavazásán, a piaci szereplők véleménye alapján, ismét Magyarország végzett az 1. helyen a „Közép-Kelet-Európa legfigyelemreméltóbb kötvénykibocsátója” kategóriában, emellett a piaci szereplők voksai alapján Magyarország 3. helyen végzett a GlobalCapital „Közép-Kelet-Európa, Közel-Kelet és Afrika legfigyelemreméltóbb ESG (fenntartható) kötvénykibocsátója” kategóriában.

A jövő évi adósságkezelésről közölte: az adósságportfólió sarokszámain nem változtatnak, marad a 30 százalékos felső határ a devizaarányra, a minimum 5,5 éves átlagos futamidő, valamint a 60–80 százalékos sáv a fix kamatozású adósságelemeknél.

Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója azt mondta, hogy a finanszírozási terv kellő rugalmasságot biztosít a várható kockázatok kezelésére. Csökkentek a kamatok és a hozamok, a helyzet kedvezőbb a tavalyinál, a forint árfolyama erősödött és kevésbé változékony. A kockázati felárak mérséklődtek, 2024-ben a kedvező piaci környezet fennmarad, mivel a nagy nemzetközi jegybankok kamatemelése megállt.

A hatályos 2024-es költségvetési törvény szerint a központi költségvetés nettó finanszírozási igénye 2525 milliárd forint, ezt 2643 milliárd forint nettó kibocsátás finanszíroz. Közölte: 10 273 milliárd forint a várható bruttó kibocsátás, szemben a 13 358 milliárd forintot kitevő, elmúlt 5 éves, átlagos bruttó kibocsátási volumennel. A forint lakossági állampapírok 1528 milliárd forint értékben fedezik a nettó finanszírozási igényt, míg a nettó devizafinanszírozás 987 milliárd forint értékben járul hozzá a központi költségvetés hiányának finanszírozásához – ismertette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában