Karácsonyi bevásárlás

2023.12.15. 11:46

Olcsó(bb) ponty, drága harcsa – megnéztük, mennyibe kerül a hal a szolnoki piacon

Az utóbbi napokban már hosszú sor állt a szolnoki piacon működő halbolt előtt, jól példázva halfogyasztási szokásainkat. A magyarok többsége ugyanis főként karácsony tájékára időzíti a halászlé és a sült vagy rántott hal fogyasztását. Némely családokban kizárólag karácsonykor kerül uszonyosokból készült étel az asztalra – nem mindegy azonban, hogy mennyiért!

Kovács Berta

Bontovics Tibor (balra) és Donkó Bertalan mutatja a szolnoki piaci üzletben kínált halakat

Fotó: Mészáros János

Ponty, busa, harcsa, amur, keszeg… kínálatból idén sincs hiány, ahogy vásárlóból. Hosszú sort kell végig állnia, aki most akarja beszerezni a ünnepi asztalra szánt kopoltyúsokat. Élő vagy feldolgozott halból egyaránt választhatunk.

– Legtöbbet pontyból adunk el, ez a halfaj a legkelendőbb nyilatkozta érdeklődésünkre a halbolt üzletvezetője, Borbíró Imréné. – A nemes halak közül még a harcsát is sokan vásárolják, elsősorban feldolgozott, filé vagy szelet formájában. Ezek felül még süllőt is árulunk fagyasztva. De szeretik nagyon sokan a busát is, amit ilyenkor is vásárolnak, hiszen az egyik legegészségesebb halfajról van szó. Amurunk is van, apróhalból viszont most keveset tudunk forgalmazni, de igyekszünk pótolni a hiányt fagyasztott tisztított keszeggel, hogy alapléhez való is legyen. Bár a filézés során marad halcsont, azt is vihetik. Meg tudják nálunk venni a kiegészítőket, a sűrítményt, a halászléhez a fűszerkeveréket és a gyufatésztát is.

Ezután jön még a nagy roham

Az üzletvezető azt is elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva idén már november közepén elkezdték beszerezni az ünnepre a halat.

– Nagyon sok vásárlótól hallottam olyan megjegyzéseket, hogy előre bevásárolnak, mivel nem szeretnének negyvenedikek lenni a sorban, tehát hamarabb beindult most a karácsonyi szezon. Ennek ellenére mindig van, aki az utolsó napokra hagyja, mert azt szereti, ha huszonharmadikán tud friss halat vinni a piacról – mutatott rá Borbíró Imréné.

Legtöbben szeletelve, filézve veszik az uszonyosokat, vagy az élőből választanak, de tisztítva kérik, ez minden halfajra igaz.

Az igazi nagy hajrát viszont most is a jövő hétre várják.

Múlt évhez viszonyítva kellett valamelyes szinten emelni az árakat, egész évben egyszer volt drágulás.

Egészben és szeletelve is kínálják 

Nagy Józsefné pontyszeleteket vett. 

– Tavaly egész halat vittem, készült az ünnepi asztalra a fejéből, farkából halászlé, a többit kirántottam. Idén viszont a lányomékhoz vagyunk hivatalosan karácsonyra, ő főz valami különlegesebb összeállítást. De a férjemmel együtt szeretjük a halat, így most hétvégén lesz rántott ponty. Kettőnknek elég ez a néhány szelet, legalább a darabolással nem lesz gondom – árulta el az asszony.

A szolnoki Kovács Géza Besenyszögön található tavában neveli a halakat. Tavaly csak nagy cégekkel kereskedett, idén viszont a hétköznapi vásárlók is vehetne tőle uszonyosokat, melyeket hol egyik, hol másik településen árusít.

Kicsivel drágult a tavalyihoz képest

– Egyre jobban veszik a halakat, de jellemzően december 16-tól szokott beindulni igazán forgalom – osztotta meg tapasztalatait. – Az sem mindegy, hol árusítok. Hétfőn a besenyszögi piacon például nagyon jól vitték a halakat, másnap Szajolban sokkal kevésbé. A piacokon nagyobb érdeklődésre számíthatunk. Vasárnap Nagykörűbe megyek, ott arra számítok, hogy sok vevő lesz,

Az élő pontyot kilónkén 1990 forintért adja, a kárász kilója 1200 forint, a harcsa pedig 4000 forint.

– A ponty most is népszerű, de nem csak azt veszik, viszont figyelembe kell venni, hogy a harcsa sokkal drágább – jegyezte meg.

Kedvező áron szerezhetjük be a kopoltyúsokat

A szolnoki piacon az élő pontyot kilója 2000 forint, a busa 1000, az amur 1400, míg a harcsa 3300 forint. Tisztítva persze drágább: a ponty 2430, a harcsa és a süllő 5205 forint kilónként. Aki viszont nem szeretne foglalatoskodni az étel elkészítésével, akár kész halászlét is vásárolhat az áruházláncoknál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!