elfeledett tehetség

2017.08.24. 12:14

Faragó Márton első világháborús rajzait mutatják be Lendván

Az I. világháború 100. évfordulója alkalmából, Egy lendvai festő a fronton címmel Faragó Márton festőművész balkáni fronton készített 40 rajzát és az azokról készített nagyításokat, valamint a festőt katonaként ábrázoló fényképeket és személyes tárgyait mutatják be a Lendvai Polgárság Múzeumában augusztus 27-től.

Lendvai Kepe Zoltán főmuzeológus elmondta, hogy Faragó Márton a Muravidék első akadémiát végzett festőművésze volt, akiről az utókor hálátlanul megfelejtkezett.

Egészen a 2010-es évekig azt hitték életműve eltűnt, pedig csak lappangott – hangsúlyozta a főmuzeológus, majd hozzátette: életútjának feltárása és hagyatékának számbavétele leszármazottai segítségével nemrég kezdődött meg.

Faragó Márton az I. világháborúban a nagykanizsai Magyar királyi 20/I. népfelkelő hadtápzászlóaljban szolgált. Egységét 1914-ben a balkáni frontra vezényelték. Boszniában és Montenegróban 1914 és 1917 között postai levelezőlapokra és vázlatfüzetekbe alkotott rajzai mindmáig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt. A 40 világháborús rajzból 14 tábori postai levelezőlap hátlapján található, ezek segítségével szerette volna családját tájékoztatni hogyléte felől – magyarázta a főmuzeológus.

Faragó lelki és művészi világát hűen tükrözi, hogy a rajzok kétharmada nem háborús jeleneteket ábrázol, hanem tájképeket magas hegyekkel, településekkel és templomokkal – mondta Lendvai Kepe Zoltán. A rajzok között találunk idilli falurészleteket, állatábrázolásokat, török és katonai szobabelsőket boszniai, valamint montenegrói településekről – részletezte.

Faragónak mint vérbeli képzőművésznek – akinek életét végigkísérte a festőállvány, az ecset, a feszített festővászon és az olajfesték illata – az emberi testet és lelket szétmarcangoló háborús évek alatt egy üres papírlapocska és egy ceruza is lelki megnyugvást tudott nyújtani. „Faragó Márton balkáni frontnaplója nem a leírhatatlan tragédiák nyomasztó szavait tartalmazza, hanem véres és sáros bakanyállal életre keltett tintaceruzarajzokat a tenyérnyi levelezőlapok hátoldalán”- tette hozzá.

Faragó Márton kiállított rajzai a dédunokája Iváncsóné dr. Horváth Zsuzsanna családi gyűjteményéből származnak, ő a festő hagyatékának gondozója.

A kiállításhoz kapcsolódva a muravidéki és zalai régiséggyűjtők I. világháborús tárgyait is bemutatják. A kiállítást Lendvai Kepe Zoltán rendezte és 2017. szeptember 30-ig lehet majd megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!