Elismerés

2023.09.25. 18:44

Elsöprő sikert aratott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban

Kirobbanó lelkesedés fogadta a Concerto Budapestet a 2023/24-es évadot megnyitó nagy-britanniai és írországi turnéján, a brit sajtó egyöntetűen méltatta koncertkörútján a zenekart.

MW

Fotó: Mudra László

A nagy sikerű 2022-es angliai turnén a szigetország közönsége és sajtója már felfigyelt a Concerto Budapest szimfonikus zenekarra, és kitüntető fogadtatásban részesítette őket. A 2023. szeptember 12-én Croydonban kezdődő, és 19-én a Dublin National Concert Hallban záródó, többek közt a legendás londoni Cadogan Hallban és az edinburghi Usher Hallban zajló hatállomásos turné tétje éppen az előző évi siker tükrében volt rendkívül magas. Ezúttal is a nagy presztízsű IMG Artists London volt a turné szervező partnere az Egyesült Királyságban, a zenekarral fellépő zongoraművészek pedig idén a francia Pierre-Laurent Aimard és Berecz Mihály voltak - írták a közleményben.

A turnét élénk figyelemmel kísérte a brit sajtó, a Concerto Budapestről folyamatosan megjelenő elismerő kritikákból kiderül, a zenekar lenyűgözte és meghódította a közönséget.

Hozzátették: Keller András kiemelkedő jelentőségűnek tartja a turnét, amelyen Bartók, Liszt, Rachmaninov, Csajkovszkij, Beethoven és Mozart műveit szólaltatták meg. A Concerto Budapest zeneigazgatója így fogalmaz: „Fantasztikus volt az egész turné. Talán még soha nem voltam ilyen büszke a zenekaromra az elmúlt tizenöt év alatt. Csodálatosan játszottak, és inspiráltuk egymást. Elképesztő volt a teljesítmény és az odaadás, amit a zenészek napról napra nyújtottak. Azt hiszem, valamennyien büszkék lehetünk a Concerto Budapestre.” 

A nemzetközi sajtó-, média- és a turnéstratégiát jegyző Szabó Stein Imre szerint egyértelmű volt a nagyon magas tét és a vele járó kockázat. Mint mondta, egy rendkívüli, de Angliában alapvetően még kevéssé ismert magyar zenekart kellett a megérdemelt nemzetközi helyére pozicionálni a klasszikus zene szempontjából döntő fontosságú és éppen ezért a világ legjobb zenekarait folyamatosan vendégül látó angol és most már írországi piacon.  

A The Telegraph vezető zenekritikusa és egyben a Royal Academy of Music professzora, Ivan Hewitt már cikke kezdetén a „fenséges”, „nagyszerű” jelzővel illette a zenekart a guildfordi G Live-ban adott koncert után, nem mellesleg megdicsérve a magyar kulturális kormányzatot is, hogy egy Londonhoz képest kevésbé jelentős helyszínen zajló turnéfellépést is büszkén  támogat, szemben az angol kormányzati gondolkodással, amely egy klasszis zenekart sztárszólistával csak a legnagyobb helyszíneken  lenne hajlandó támogatni - írták. 

A The Guardian egyik legszigorúbb és Angliában közintézménynek számító kritikusa, Tim Ashley a londoni koncertet követően már a cikk címében kiemelte, hogy Keller András egy született kamarazenész zenei részletek iránti ritka ösztönével irányítja a zenekart, amelyet lenyűgözőnek talált.

 Az egyes művek előadását elemezve a zenekar játékát rendkívül kifinomultnak, egyszersmind a legapróbb részletekig koncentráltnak írja le.

 A hangzást tekintve a tisztaságot és a zenei gazdagságot emelte ki, egyszerűen kitűnőnek nevezve a Concerto Budapestet. 

A neves skót zenei szakíró, Gregor Tassie a Seen and Heard hasábjain a „csodálatos” jelzővel illette a Concerto Budapest edinburghi koncertjét, amely egyben az Usher Hall legendás vasárnapi koncertsorozatának nyitóhangversenye volt. Csajkovszkij 5. szimfóniájának előadását az egyik legnagyobb orosz karmester, Jevgenyij Mravinszkij zenekarának elképesztően fegyelmezett játékához hasonlította, és cikkét így zárja: „Pompás koncertet hallhattunk egy virtuóz zenészekből álló zenekartól, akik a magyar zene kiemelkedő nagykövetei.” 

Boyd Tonkin, a The Art Desk kritikusa jól megérdemelt zajos ünneplésről ír, a BachTracken pedig Andrew Larkin a „roppant lenyűgöző” és „tagadhatatlanul lebilincselő” jelzőkkel illeti a dublini előadást, elragadtatással beszélve a hegedűk lágy, tiszta hangjáról és a zenekar kamarazenei játékmódjáról.
A kritikákat olvasva egyértelműen kiderül: nagyon jól láthatóan egy újabb magyar zenekar került fel a nemzetközi térképre - zárul a közlemény. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában