Mezőtúr

2020.11.10. 14:00

Finom ételeket készíthetünk az ősz jellegzetes gyümölcséből

Bár már beköszöntött az ősz, ilyenkor sem kell lemondanunk a befőzésről, a különféle finomságok készítéséről. A mezőtúri Metzker Krisztina, aki a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének első női tagja, maga is szívesen teszi el télire mindazt, ami a kertekben mostanság megterem.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Metzker Krisztina birsalmából szívesen készít szörpöt és ivólevet is

Forrás: Erdei Magdolna

A halas ételek mellett szívesen kísérletezik és próbálkozik egyéb különlegességek készítésével. A szezon népszerű gyümölcse a birsalma például számára egy kedvelt alapanyag.

– Szívesen készítek belőle szörpöt, ivólevet. Amellett, hogy nagyon finom, természetesen egészséges is – hívta fel rá a figyelmet. Kiemelte, a szóban forgó receptnél fontos szempont a tiszta üveg. Emellett az, hogy a még forrásban lévő szörpöt töltsük az üvegekbe, zárjuk le azonnal, és egy gyors mozdulattal állítsuk fejre őket egy időre.

– Van, aki ezután már a polcra pakolja, én a lassú hűlésben hiszek és éppen ezért száraz dunsztba teszem a szörpöket, leveket – magyarázta. Az ízes nedűhöz négy kilogramm birsalmára, két-három citromra, tizenöt-húsz szem citrompótlóra és 1,4 kilónyi cukorra van szükség.

– A birsalmákat langyos vízben megmossuk, egy tiszta szivaccsal ledörzsöljük a felületéről a viaszos, szőrszerű külső réteget. Egy éles késsel eltávolítjuk a magházat, majd feldaraboljuk. Bevallom, az első próbálkozásaim során meghámoztam a gyümölcsöt, ma már nem teszem. Ez egyébként egyéni ízlés dolga – részletezte.

A következő lépés az, hogy fazékba teszi a darabokat, felönti annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Nagyjából fél óráig főzi, majd amikor puha, botmixerrel pépesíti.

Metzker Krisztina birsalmából szívesen készít szörpöt és ivólevet is
Fotó: Erdei Magdolna

– Ezután leszűröm, az így nyert levelet még visszahelyezem a tűzhelyre, hozzáadom a citromokat és a citromsavat is, no meg persze a cukrot. Felforralom, és amikor az édesítő elolvadt, már töltöm is az üvegekbe – árulta el a lépéseket Krisztina. Hozzátette, gyakran sütőtökkel bolondítja meg az alapízt.

– A darabokat még az első főzési fázisnál adom a gyümölcshöz. Aki szeretné szegfűszeggel, kardamommal, de akár vaníliával is tovább fokozhatja az ízélményt! Bárhogyan készítsék, az biztos, hogy zamatos, őszi ízvilágú nedűt ihatnak belőle.

Különleges íze miatt szeretik

Metzker Krisztina számára fontos, hogy helyi alapanyagot használjon.

– Egyik „gyümölcsfa-büszkeségünk” a mezőtúri birs. Államilag elismert fajta, Brózik Sándor gyűjtötte be városunkban még 1955-ben. Gyümölcse középnagy 200–230 gramm, gömbölyded alma vagy nagyon zömök körte alakú, enyhén bordázott.

Zöldessárga, sima héjú gyümölcsöt nevel. Húsa szilárd, nagyon jó illatú és finom zamatú. Jól feldolgozható, ízletes befőtt vagy ivólé készíthető belőle. Egy túri kert, udvar elengedhetetlen eleme! – részletezte lelkesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!