Nagy Katalin Matild grafikusművész

2022.12.13. 19:55

Sokszínű festményeivel gazdagította a mesekönyvek világát

Színekben gazdag illusztrációival elbűvöli az olvasókat Nagy Katalin Matild szolnoki grafikusművész. A Pitypangfalvi Mesék című köteteiben számos emberi léleknek kedves alkotást láthatunk a művésztől, aki gyerekkori élményeiből inspirálódik. Ezúttal legújabb kötetében, a Fellegi Árminról és Dombi Bonifácról szóló olvasmányban mutatta meg munkáit, melyek elkészítéséről lapunknak is mesélt.

Köllő Judit

A szolnoki művész gyermekkori emlékeit felidézve hozta létre a Pitypangfalvi Mesék illusztrációit

Fotó: Köllő Judit

Nagy Katalin Matild a fiatal grafikus generáció kiemelkedő képviselője. Linómetszetei és egyedi munkái a hatvanas évek művészeinek hagyományait követik. A szolnoki alkotó két évvel ezelőtt azonban egyszer csak ecsetet ragadott és festeni kezdett. Színes munkáit a Pitypangfalvi Mesék című gyermekkönyvekben mutatta meg, melyekkel lenyűgözi az olvasókat. 

– Kovács Dóra író, meseterapeutával sok éves barátság köt össze minket – mondta Nagy Katalin Matild grafikusművész.

– Mindkettőnk régi álma valósulhatott meg két évvel ezelőtt, amikor kiadhattuk könyvünket. Alkotásunkban olyan történeteket jelenítünk meg, melyek terápiás céllal íródtak. Így nem csak a gyerekeknek szólnak, hanem nekünk, felnőtteknek is. A történetekben mindig két főszereplő jelenik meg, akik saját szemszögükből mutatják be a cselekményt.

A Pitypangfalvi Mesék első kötete a Madár Lenke és Bogár Emma címet viseli, mely egy évvel ezelőtt országos elismerést kapott a Merítés-díj gyermekirodalmi kategóriájában, melyben a második helyet érdemelte ki.  

– Az első kötet két kislány ízes, zajos, illatos története a képzeletbeli Pitypangfalváról – magyarázta az illusztrátor.

– Lenke és Emma ugyanis elválaszthatatlan barátnők, ősszel indulnak az első osztályba. Az élet azonban közbeszól, hiszen Emmáék a közeli kisvárosba költöznek, melyre mindkét csemete máshogy reagál. A két fiatal szemszögéből követhetjük nyomon, miként sikerül a mindennapok varázslataival és a felnőttek szeretetével megoldani a nehéznek tűnő helyzetet, melyet Kovács Dóra meseíró kellő érzékenységgel alkotott meg.

Színekben gazdag illusztrációival elbűvöli az olvasókat
Fotós: Köllő Judit

A második kötetünk Csücsök úrról és egy idős hölgyről, Hermina néniről szól, akinek mindene megvan, mégsem találja helyét a világban. Egyik nap viszont létrehoz egy új süteményt, ami újra inspirálja őt a hétköznapokban. Ez a mese kiváló példája annak, hogy a megszokott helyzetben is képesek vagyunk megváltoztanti életünket és új dolgokat alkotni. A jelenlegi kötetünk pedig Fellegi Árminról és Dombi Bonifácról szól, akik egymás nagy ellenségei. Idővel azonban az élet összehozza őket, és nagyon jó barátokká válnak. Ez utóbbi különlegessége, hogy az írása közben a kislányom is csatlakozott hozzám, aki szintén szeret alkotni. Így a legújabb könyv borítóján az ő káprázatos színekben tündöklő festménye látható. 

A szolnoki művész gyermekkori emlékeit felidézve hozta létre a Pitypangfalvi Mesék illusztrációit, melyek sokszínű motívumokból tevődnek össze. 

– Igazán új és szokatlan helyzet előtt álltam, hiszen Dóra festményeket akart megjeleníteni könyvében – taglalta a grafikusművész.

– Mindez igen távol állt a munkámtól, hiszen jómagam grafikákat készítek. Ebből kifolyólag eleinte ragaszkodtam a megszokott vonalakhoz és formákhoz, idővel azonban elengednem azokat, majd hagytam, hogy a festék életre keljen és varázsoljon.

A könyvben nem csak Pitypangfalva lakóit, hanem a saját gyerekkori emlékeimet is megfestettem. Így számtalanszor látom az olvasmányban Rákóczifalvát, ahol gyerekkoromat töltöttem. Az ottani tájat és növényeket, vagy éppen azt, ahogy a martfűi nagymamám házában, hatalmas takaróba burkolózva bújjuk a könyveket. Szerintem a gyerekkorunkban olvasott mesék hatással vannak az életünkre is, ezért mindig nagy a meseírók és az illusztrátorok felelőssége. 

Egyedi munkái a hatvanas évek művészeinek hagyományait követi
Fotós: Köllő Judit

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!