Szoljon podcast

2023.05.20. 09:30

Spanyiel Péter kalandos életútja a hegedűtől a kongán át a gitárig

A beszélgetésből kiderül, miért nem lett világhírű hegedűművész Spanyiel Péter, aki ezzel szoros összefüggésben azt is elárulja, miért kellett epokittal megragasztania édesapjának, a Bartók Béla Állami Zeneiskola egyik bérelt hangszerének vonóját.

Turcsányi János

Vendégünk: Spanyiel Péter zenész

Forrás: Szoljon.hu

Habár vendégünk hegedűjét nem dobták ki úgy az ablakon, mint Woody Allen gordonkáját, Spanyiel Péter úgy gondolja, zeneiskolai gyakorlásai során mindenki számára világossá vált, jobb ha letesz arról, hogy ezen hangszeren megszerzett tudásával szerezzen híveket a klasszikus zenének. Mint az élet igazolta, remek döntést hozott, amikor végül a gitár mellett kötelezte el magát. Évtizedek óta a szolnoki rockzene meghatározó alakja, aki nem csak zenészként, de zenekar és koncertszervezőként is sokat tett le az asztalra. Pályafutásáról, zenéről vallott nézeteiről faggattuk a mérnök végzettségű muzsikust.

Guillotin, Unicum Beat, Vaacum Cleaner, Gordiusz, Páter Noszter, Robinson Cirkusz, Fülemüle Presszó Tribün Bend. Ezek podcastünk vendégének zenekarai, melyek közül az utolsó kettő működik ma is, míg a korábbiak ma már évtizedes előzményeknek számítanak, neki és az együttesek koncertjeire annak idején szép számmal járóknak.

A beszélgetésből kiderül, miért nem lett világhírű hegedűművész Spanyiel Péter, aki ezzel szoros összefüggésben azt is elárulja, miért kellett epokittal megragasztania édesapjának a Bartók Béla Állami Zeneiskola egyik bérelt hangszerének vonóját. Szó esik emellett zenei pályafutásának állomásairól, sikeres és kevésbé sikeres produkciókról, miközben az 1990-es, 2000-es években mondhatni aranykorát élő szolnoki rockzene sok-sok zenekara, zenésze szóba kerül.

Ugyanakkor azt is igyekszünk megfejteni, hogy ennek ellenére miért nem sikerült tartós országos hírnévre szert tenni az innen induló, itt alkotó bandáknak. Hallhatunk a „Ki mit tudok”-on elért szakmai és közönségsikerekről és arról is, hogy miért volt ez mégis kevés a tévés szerepléshez.

A salakmotor versenyzés, a súlyemelés és a kenuzás helyett, a zenélést választó Spanyi, ahogy barátai és zenésztársai hívják arról is lerántja a leplet, hogy kiket takar a Vámzár fedőnév, hogyan rendezték meg 1996-ban a máig egyetlen, kizárólag 12 helyi indulót felvonultató szolnoki szervezésű Táncdalfesztivált, honnan a Fülemüle Presszó Tribün Bend kiváló kapcsolat a Szolnoki Olaj szurkolóival és hogy mikor jelenik meg a Robinson Cirkusz következő albuma.

Az interjúban megemlékezünk a már eltávozott szolnoki zenésztársakról is, elgondolkodva azon, miért érhetett véget oly hirtelen, túl korán életük.

A beszélgetést Spotify és YouTube csatornánkon is meghallgathatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!