Szoljon podcast

2023.10.23. 18:00

Csányi Orsolya: A helyes testtartásra és a mély izmokra is nagy hatással van a pilates

A különleges légzéstechnikával és a mély izmok erősítésével rendelkező pilates egyre népszerűbb hazánkban. A jellegzetes mozgásformát a német származású Joseph Pilates találta fel, aki 1883-as születését követően ízületi gyulladásban, angol kórban és asztmában szenvedett. A pilates történetéről és technikájáról a szolnoki Csányi Orsolya PRC pilates oktató Daróczi Dorottya rádiós szerkesztővel beszélgetett.

Köllő Judit

Csányi Orsolya szerint bárki könnyel elsajátíthatja a pilatest

Fotó: Nagy Balázs

– Joseph Pilates gyermekkori problémáit követően édesanyja segítségével természetgyógyászhoz fordult, majd ahogy cseperedett egyre több tanulmányba fogott – mesélte Csányi Orsolya PRC pilates oktató. – Figyelte a kungfu, a jóga mozgásait, és beleásta magát az anatómiába. Aztán az első világháborút követően Man-szigetére helyezték, ahol hadifogoly társaival tornázni kezdtek. Akkoriban még a kezdetlegesen kidolgozott technikákat alkalmazta. Állítólag az a hír járta a világot, hogy aki a spanyol járvány idején Pilates módszereit alkalmazta, nem betegedett meg. Akkoriban sokat járt a szigeten található orvosokhoz, akiktől ellesett néhány ötletet és beépítette módszerébe. A célja az volt, hogy helyreállítsa a testtartást, hiszen ha ez jól működik, akkor rugalmasabbak maradnak izmaink és védik az ízületeket, továbbá jobb lesz a légzés és a hormonrendszer működése is.

1925 fordulópontot jelentett Joseph Pilates számára. Addig Németországban élt, és táncosokkal, testedzőkkel együttműködve tökéletesítette tornagyakorlatait, illetve képezte rendőröket képezett. A gazdasági körülmények miatt hajóra szállt és New Yorkba költözött, ahol megnyitotta első stúdióját.

– Az egész testet megmozgató torna nagyszerűen fejleszti az izomzatot, a helyesen végzett gyakorlatok erős has- és hátizmokat, illetve mélyizmokat eredményeznek. Javul a tartásunk, rugalmasabbak és ellenállóbbak leszünk, és a kalóriaégetést is felgyorsítja. Azok is elsajátíthatják, akik sérüléssel küszködnek, vagy koruk, esetleg ízületi problémáik miatt nem szeretnének az aerobic-hoz hasonló, ugrálással járó mozgásformával kezdeni. Sokan összehasonlítják a jógát és a pilatest – vetette fel a gondolatot a beszélgetés során Orsolya. 

– Azonban nagy különbségek vannak a két mozgásforma között.  Míg  a jóga egy spirituálisabb vonalat követ és hasi légzéssel dolgozik, célja hogy rugalmasabb legyen a testünk. Addig a pilates a mély izmok erősítésére és a helyes testtartásra fókuszál. Mindez leginkább a gerinc melletti izmokra és a medence izmaira koncentrál úgy, hogy mindeközben az ember egy háromdimenziós mellkasi légzés folytat. Az előbb említett példa úgy zajlik, hogy a borda kosárral lélegzünk úgy, hogy közben a hátunk is megtelik levegővel.

Éppen ezért ha valaki úgy dönt, hogy szeretne belevágni a pilates rejtelmeibe, mindenképp keressen egy hozzáértő szakembert annak érdekében, hogy a feladatokat megfelelően tudja elvégezni. Első körben mindig az alap talajmunkákkal kezdjük, ami nagyon hasonló a gyógytornához. Mindez nagyon jó hatással van a hormonális, mozgásszervi és szervi problémákra.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!