Szoljon podcast

2023.11.22. 11:25

Bántalmazás, elhanyagolás: több száz jászkunsági gyermeket emeltek ki a családjából – van azonban remény a számukra!

Mosolyokkal hálálják meg a gondoskodást a nevelt gyermekek, akik bizony rengetegen vannak: csak Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében közel 500, vér szerint családjából kiemelt gyermekről és fiatalról gondoskodik a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A nevelőcsaládok életéről dr. Szalai Beáta főigazgató-helyettes mesélt.

Pakainé Pusztai Nóra

Dr. Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese szívesen tölti az időt a gyermekekkel az Ágota táborban

Forrás: Beküldött fotó

– Olyan gyermekekről gondoskodunk, akik elvesztették a családjukat, vagy valamilyen okból ki kellett emelni őket az otthonukból. Az a nevelőszülők feladata, hogy szeretetet és biztonságotnyújtsanak ezeknek a gyermekeknek – kezdte a beszélgetést dr. Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese.

A szervezet a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működik immár több mint tíz éve. Az ország tizenhárom vármegyéjében, így a Jászkunságban is gyermekvédelmi szakellátással foglalkoznak, nevelőszülői hálózatot és lakásotthonokat működtetnek.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenleg 4 lakásotthon tartozik a szolgáltatóhoz, emellett nevelőszülői hálózatukban 148 nevelőszülő gondoskodik 468 gyermekről.

Azt, hogy egy gyermek milyen esetben emelhető ki a családjából, a gyermekvédelmi törvény szabályozza.

– A kiskorú érdeke az elsődleges, egyébként a szakhatóság dönt a kiemelésről.

Az okok között szerepelhet a bántalmazás, a súlyos elhanyagolás, illetve a gyermek testi, érzelmi, erkölcsi, szociális fejlődésének súlyos akadályoztatása.

– Előfordulhat a szülők alkalmasságának átmeneti vagy tartós korlátozottsága is, ilyen lehet egy súlyos betegség, vagy ha elvesztik állásukat és a perifériára sodródnak – sorolta a főigazgató-helyettes a lehetséges élethelyzeteket, amikor szükséges a közbelépés.

Mint azt dr. Szalai Beáta kifejtette, amikor a hatóság a kiemelésről dönt, akkor megkeresi a területi gyermekvédelmi szakszolgálatot. A szakszolgálat ekkor megküldi a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónak a gyermek adatait és azokat a fontos információkat, melyek szükségesek ahhoz, hogy a legoptimálisabb gondozási helyet találják meg számára. A szolgáltatónál egy szakemberekből álló team dönt arról különböző illesztési szempontok alapján, hogy a gyermeknek melyik a legmegfelelőbb nevelőcsalád.

Dr. Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese a nevelt gyermekek gondoskodásáról mesélt 
Fotó: Mészáros János

– Fontos szempont például, hogy a gyermek ne kerüljön túl messze a gyökereitől, ahogy az is, hogy a számára legmegfelelőbb óvoda, iskola vagy az egészségügyi szükségleteinek megfelelő intézmény is a közelben legyen, és biztosítani tudja számára a nevelőszülő az ellátást – emelt ki néhányat a mérlegelendő szempontok közül. 

A gyermekek legtöbbször egy trauma átélése után kerülnek a nevelőszülőkhöz, akiknek az a feladata, hogy szeretettel gondozzák a hozzájuk érkező csemetét.

– Minden hozzánk kerülő gyermek egy kincs, akik a nevelőszülővel ajándékai egymásnak – fogalmazott a főigazgató-helyettes. – A nevelőszülők mind jó emberek, akik segítő szándékkal tárják ki a szívüket, és a gyermekek átélt traumáit szeretettel gyógyítják. Gondoskodó, odaadó családi hátteret nyújtanak nekik, melyek segítségével gyógyulnak a bizalom sebei. Alapvető dolognak tűnhet, hogy teljes körűen gondoskodunk egy gyermekről, például életkorának megfelelő ételekkel tápláljuk, vagy elvisszük orvoshoz, amikor szükséges. Ám a gyermekvédelmi gondoskodásba került gyermekek éppen ebben szenvedtek hiányt, hogy korábban nem látták el őket megfelelően és az alapvető érzelmi és testi szükségleteik sérültek – magyarázta.

A gyermekeknek egy vagy akár másfél év is szükséges, hogy az új helyzetet megszokják, beilleszkedjenek.

A bezárkózott gyermekekről a tüskéket le kell simogatni, ehhez a szeretetteljes gondoskodás jó módszer. A csemete mosolyog és kivirul, fejlődéssel hálálja meg a törődést

– mondta dr. Szalai Beáta főigazgató-helyettes.

Az állami gondozott gyermekek a nevelőszülői család részévé válnak ugyan, az elsődleges cél mégis mindig az, hogy visszakerülhessenek a vér szerinti családjukba, ha ott már megváltozott körülmények várják őket.

– A gyermekek hazavágynak és a munkatársaink azon dolgoznak, hogy hazagondozhassák őket, visszatérhessenek otthonukba. Előfordul az is, hogy a fiataloknak örökbefogadás útján lesz új családja, de az is megtörténhet, hogy az önálló életre a nevelőszülő készíti fel – hangsúlyozta.

Az Ágota-közösség számos élménypedagógiai programot kínál a nevelőcsaládjainak, egész évben táboroztatnak, országszerte különféle rendezvényeket, közös főzéseket, kirándulásokat szerveznek. Ezeknek a legfőbb célja az, hogy megéljék a közösséghez tartozás felszabadító érzését.

Ezeken az alkalmakon a családból kiemelt gyermekek kijátsszák, kimozogják magukból a nem tudatosított traumákat, ami segíti őket a gyógyulásban. A család elvesztésével gyakran az értéktelenség érzése jelenik meg fiataljainkban. De ha sorstársakkal, példaképekkel találkoznak, össze tudnak kapaszkodni.

– A nyaranta megrendezett Ágotatáborban egy szívként dobban önkéntes közösségünk a gyermekekkel. Ott érezhetik igazán, hogy az Ágota Közösség egy igazi védőháló számukra – emelte ki dr. Szalai Beáta.

Képzés szükséges a nevelőszülővé váláshoz

A nevelőszülők mielőtt a hivatás gyakorlásához fognak, képzésen vesznek részt, amelyen minden területtel megismertetik a jelentkezőket, ami a munkához szükséges. Egyebek mellett például a rendszer működésével, a jogi háttérrel, a krízist okozó pszichés állapotokkal.

– Az örökbefogadással ellentétben a nevelőszülők átmeneti segítséget nyújtanak azoknak a fiataloknak, akiket a hatóság a családjukból kiemelt. A képzés során sokat beszélünk arról, hogy a jövendőbeli nevelőszülők csak addig gondoskodnak gyermekekről, amíg azok sorsa megnyugtatóan nem rendeződik. Az alkalmasság sokszor ezen áll vagy bukik – emelte ki.

Azt, hogy ki lehet nevelőszülő, jogszabály határozza meg, az előírt feltételeknek kell megfelelni. Ilyenek a huszonnegyedik életév betöltése, a büntetlen előélet, a magyar állampolgárság és a magyar lakcím.

– Megfelelő létszám esetén folyamatosan indítunk képzéseket Szolnokon. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, sőt az egész országban várjuk azokat a jó embereket, aki képesek kitárni a szívüket és ajtajukat a családjukból kiemelt gyermekek előtt – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!