Honvédelem

2024.02.29. 13:55

„Katona maradok örök életemben” – veteránoknak mondtak köszönetet Szolnokon – galériával

A szolnoki helikopterbázison találkozott a honvédségi vezetés azokkal az obsitosokkal, akik örökre katonák maradnak.

Rózsa Róbert

– Örök életünkben katonák maradunk, igaz-e Zsiga?

Igaz, Zsiga bácsi helyesel. Mert hát vannak, akik bár megkapták az obsitot, lelkükben továbbra is magyar honvédek maradnak.

veterán, honvédség, szolnok
Több tucatnyi szolnoki veterán találkozott a honvédelmi vezetéssel Szolnokon, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandárnál
Fotó: Mészáros János

Ilyen például a nyugállományú Gönczi Lajos, aki sok évvel leszerelése után is sportos katonai ruhában érkezett csütörtökön a szolnoki helikopterbázisra. A bázison ugyanis aznap dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Stratégiáért és Humánpolitikáért Felelős helyettes államtitkára, és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke találkozott a honvédelem iránt elkötelezett szolnoki obsitosokkal. Utóbbiakból több tucatnyian megjelentek a bázison.

– Kemény volt, de jó volt. Mélységi felderítő voltam, így sokat kellett sportolni, hogy bírjuk erővel.  De nagyon jó közösségbe kerültem, ezért maradtam katona, és végül 32 évig szolgáltam – mondta el hírportálunknak Gönczi Lajos, aki alezredesként szerelt le.

Hogy miért volt jó? A hazámat szolgáltam. A fiam is katonatiszt, az unokám is annak tanul. Szeretjük ezt a légkört. Én, mint mondtam: katona maradok örök életemben

– fogalmazott a szolgálata során számos helyen megforduló, ma Tószegen élő nyugállományú alezredes.

Zsiga bácsi, azaz Veréb Zsigmond is bejárta az országot. 1963-ban a Rékasi úti laktanyába vonult be, és egészen az ezredesi rangig vitte.

– Szerettem az egyenruhát, a pontos feladatellátást – mondta arról, miért választotta a katonai pályát. Most Szolnokon tölti nyugdíjas éveit, miután közel negyven évig szolgált, de a mai napig tartja a kapcsolatot egykori bajtársaival.

– Hosszú volt, csavargó élet volt – fogalmazott.

Ezt a hosszú szolgálatot pedig értékeli a minisztérium. Dr. Czermann János a találkozón beszélt arról, a HM idősügyi stratégiát dolgozott ki, 2020-ban pedig elindították az Obsitos programot. Ahogy mondta, Magyarországon 40 ezer nyugállományú katona van, és számítanak rájuk a fiatalok megszólításában.

Háláját fejezte ki a találkozón a nyugdíjas katonáknak Szolnok polgármestere is. Szalay Ferenc emlékeztetett a város katonai múltjára és jelenére, és elmondta azt is, ma Szolnok 44 nyugdíjas szervezete közül három is katonai.

Dr. Böröndi Gábor is a köszönet hangján szólt a veteránokhoz, majd előadást tartott hazánk haderőfejlesztéséről. Kiemelte, a seregre fordított pénzek ma hazánkban a GDP két százalékát is elérik, azon belül is a források 50 százaléka fejlesztésekre megy.

Az előadás végeztével a veteránok kérdezhettek is a vezérkari főnöktől. Hosszas, alapos kérdéseik is igazolták: veterán katona, nem vén katona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!