KépÍrás

2024.03.18. 13:11

Már nagyon más, mint negyven éve volt: ilyen most Tomajmonostorán barangolni – galériával

A fotós a környezetet olvassa: tájakat, településeket, tárgyakat, épületeket, formákat, jelenségeket, arcokat, alakokat, mozdulatokat. Az újságíró is. Az egyik fényképezőgéppel dolgozik, a másik klaviatúrával. Az eredmény: ezúttal Tomajmonostorán barangolhatnak olvasóink.

Jenei Gyula

Talán a kastélyépület a legrégebbi visszaidézhető emlékem a településen. Amikor kamaszként át-át-bicikliztem Kunhegyesről. Akkor nagyon lepusztult, rossz arcát mutatta. Csordából hazatérő tehenekre emlékszem még, meg valami tejcsarnokra (tejbegyűjtő, -felvásárló?). Nem tudom már, hol volt, azt sem, hogy nézett ki, csak annyi maradt meg, hogy volt. Nagy kannákban, kerékpáron hordták oda tejet.

Tomajmonostora,képírás,
Tomajmonostora
Fotó: Mészáros János

Aztán van egy másik elmosódott kép, tavaszi utcák, éppen zöldellni kezdő veteményeskertek. Csupaszok, úgy értem, kevés bennük a fa. Az egyik portára betérek, egy öreg, már nagyon beteg citerakészítővel beszélgetek. Nehezen, suttogva beszél, a torkát támadta meg a gyilkos kór. Hatujjú Kovácsként emlegették Kunhegyesen, ahol néhány háznyira laktunk egymástól. Sok és érdekes története van. Pár év múlva Szolnokon látom a fényképét, nagy utcaplakátokon mosolyog. Berecz András Félbevágott pipapüst című előadását hirdeti, bár nem emlékszem, hogy Lajos bácsit láttam volna valaha is pipázni. Berecz (anyja családja szintén kunhegyesi) Kossuth-díjas énekes, mesegyűjtő és -mondó, folklórkutató az általa mondott-mesélt történetekből állított össze műsort. Lajos bácsi régen meghalt, túl lenne már a százon, Berecz egyik mesekönyvét (Kaptárbontás) pedig épp a napokban mutattuk be a Szolnoki Művésztelepen. Ebben a könyvben is emlegeti a kunhegyesi-tomajmonostorai „táltost”. 

Aki persze nem táltos volt, hanem éjjeliőr a tüzéptelepen, legalábbis én mindig ott láttam, ha késő este vagy hajnalban vonattól jöttem, vagy vonathoz mentem.

Még egy emlékkép: pár ével ezelőtt egy borongós reggelen a polgármester mutatja, meséli milyen beruházások, fejlesztések történtek a településen. És valóban, Tomajmonostora már nagyon más, mint negyven éve volt.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!