JÁSZSÁG

2018.05.16. 14:00

Tizenhatezret is kereshetnek naponta az építőipari szakmunkások a Jászságban

A jelentős kereslet, illetve a folyamatosan emelkedő ingatlanárak mellett is óvatosak a befektetők, ha társasházi ingatlanberuházásról kell dönteniük. A sok bizonytalansági tényező miatt ugyanis nehezen meg­jósolható, hogy másfél-két év múlva, az átadáskor milyen kondíciókkal lehet majd értékesíteni a lakásokat – vélekedett Bányai Zoltán ingatlanszakértő, amikor a térségi beruházási kedvről és az építő­ipari munkaerőhelyzetről kérdeztük.

Banka Csaba

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A tapasztalat szerint egyértelmű, hogy nagyon sok építőipari szakmunkás vállalt külföldi munkát az elmúlt években, arról viszont nincs összesítés, hogy pontosan mennyien távoztak az országból – jegyezte meg Bányai Zoltán.

A szakember szerint tény, hogy az utóbbi időben számottevően növekedtek a hazai munkabérek ezen a területen. Az elvégzett munkától, illetve a szakmai tudástól függően tíz-, tizenhatezer forintos napi bért kereshetnek a térségben dolgozók.

– A külföldön elérhető bérek azonban még most is legalább két-háromszor olyan magasak, mint idehaza – mondta.

– Úgy vélem, hogy ez idő szerint a szektorban dolgozók számára továbbra sem jelent önmagában az emelkedő itthoni bér elegendő vonzerőt ahhoz, hogy hazatérjenek.

– Persze itt nem csak a pénz számít, hiszen a család, illetve a honvágy erős szerepet játszik minden alkalommal, amikor mérlegelik lehetőségeiket a munkavállalók.

A munkaerőhiány továbbra is erősen érezhető a szektorban. A fővárosban már nem egy olyan eset történt – mondta Bányai Zoltán –, hogy teljes alvállalkozói gárdát is elcsábítottak kedvezőbb anyagi lehetőségek ígéretével egy már megkezdett építkezésről a kivitelezői nehézségekkel küzdő beruházók.

– Szerencsére a Jászságban ilyen helyzet még nem alakult, ki – tette hozzá.

– Más ágazatokhoz hasonlóan az építőiparban is megfigyelhető, hogy a jól dolgozó szakembereket a térségi vállalkozók kedvezőbb fizetés felajánlásával próbálják elhódítani egymástól.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Azoknak a munkavállalóknak pedig, akik korábban közmunkásként végezték feladatai­kat, mostanra már szintén olyan béreket ajánlanak a vállalkozók, amelyekért érdemes számukra az elsődleges munkaerőpiacot választani, vagy akár még utazni is a térségen belül.

A beruházók számára nem csak a munkaerőhiány okoz fejtörést. Komoly kérdést jelent emellett például, hogy 2019-et követően a jelenlegi kedvezményes lakásáfa megmaradhat-e, vagy az építőanyag-­gyártók milyen nagyságrendben és ütemben tudják teljesíteni a piaci megrendeléseket.

Kevés a fiatal vállalkozó

Az ingatlanszakértő megfigyelése szerint az utóbbi években egyre kevesebb új vállalkozás jelenik meg a térségben. A húsz és harmincöt év közötti fiatalok közül nagyon kevesen döntenek önálló vállalkozás indításáról.

A vállalkozói kedv csökkenése szintén közre­játszhat abban, hogy egyre kevesebb szakiparban jártas szakemberhez fordulhatnak a beruházók és a lakossági megrendelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában