galériával

2020.06.25. 14:20

Európa legnagyobb kapacitású kutatóbázisát adták át Mezőtúron

Már a kora délelőtti órákban gyülekeztek csütörtökön az érdeklődők a Mezőtúri Ipari Parkban, a Syngenta Magyarország Kft. telephelyén. Ugyanis ott adták át ünnepélyesen a cégcsoport új, európai szinten legnagyobb kapacitású kukorica és napraforgó vetőmag-kutatóbázisát. Az eseményen Nagy István agrárminiszter is megjelent.

Szabó Lilla Laura

Az ünnepélyes eseményt Rácz Ferenc kukoricanemesítő gondolatai nyitották meg. Ezt követően Mezőtúr polgármestere, Herczeg Zsolt köszöntötte a jelenlévőket.

– A Syngenta története 2000-ben kezdődött Mezőtúron. Az akkori városvezetés nagy örömmel fogadta a megkeresést, elkezdődtek az előremutató tárgyalások. Ma már tudjuk, hogy ezek sikerre vezettek – emelte ki. A városvezető hozzátette, a társaság és az önkormányzat az első időktől kezdve hatékonyan tud együttműködni, kapcsolatuk példaértékű.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a Syngenta városunkat választotta egyik kiemelt telephelyéül, valamint arra, hogy a cég dinamikusan fejlődik – mondta Herczeg Zsolt.

Ezt követően Gaël Hili, a Syngenta európai vetőmag üzletágának igazgatója szólt a jelenlévőkhöz.

– Elkötelezettek vagyunk a fejlődés mellett, valamint amellett, hogy gazdálkodó partnereinket a leghatékonyabb módokon támogassuk, a változó világ és a változó klíma kihívásaival szemben – kezdte.

– Ezt a célt szem előtt tartva az elmúlt években számos beruházás valósulhatott meg Magyarországon. Ez a vetőmagüzem, amelynek a területén állunk 2012-ben, tizenhárom és fél milliárd forintból épült fel – emlékeztetett. Hozzátette, amikor a legmegfelelőbb helyet keresték az új kutatóbázisnak, Mezőtúr ismét remek lehetőségnek bizonyult. Így további másfél milliárd forintból felépült a fejlesztő állomás, amelyet a legmodernebb gépekkel szereltek fel, hogy a hazai mellett a külföldi piacot is kiszolgálhassák. Egy új növényfajta fejlesztése sok időt vesz igénybe, éppen ezért a most megvalósult beruházás jól példázza a Syngenta hosszútávú elköteleződését Magyarország és a fenntarthatóság iránt.

Nagy István agrárminiszter szintén kifejtette gondolatait az átadás előtt.

– Ma hazánk vetőmagágazata csaknem 190 milliárd forint értékű árut állít elő évente, amelynek a fele közvetlen exportra kerül. Az elmúlt évek piaci bővülése azt mutatja, hogy a vetőmag-feldolgozó kapacitás és a tárolókapacitás bővítésének van jövője.

Rendkívül fontosnak nevezte, hogy a nagy nemzetközi cégcsoportok, így a Syngenta is Magyarországra hozták a kutatásfejlesztési tevékenységük egy részét, ami a termelésen túl az ország tudományos előrehaladását is segíti.

Kiemelte: a hazai termelők közreműködésével előállított, minőségi magyar vetőmagok a világ minden részén népszerűek. Az itthon termelt, magas hozzáadott-értékű, versenyképes termék előállításához pedig közös munka szükséges.

A helyi sportéletet is támogatják

Herczeg Zsolt polgármester elmondta, azért is köszönet jár a cégcsoportnak, mert kiemelten támogatja a helyi sportéletet. Évek óta élen jár a női és férfi kézilabda utánpótlás nevelésének segítésében.

– Háromszáz utánpótlás korú sportoló neveléséhez járul hozzá. Emellett a vízilabda és labdarúgás tekintetében is hasonlóan jár el, így több, mint ötszáz túri fiatal sportoló fejlődését segíti – fejtette ki Herczeg Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában