Bencsik Lajos

2022.04.20. 11:24

Nyolcszáz bárányt gondoz tanyáján a fegyverneki gazda

Évente nyolcszáz bárány születik a fegyverneki Bencsik Lajos tanyáján. A gazdálkodó német exportra hizlal juhokat, azt mondja, megéri, hiszen keresett külföldön a jó minőségű magyar birkahús. A juhokról lenyírt gyapjú azonban ma már senkinek sem kell, pedig egykor megbecsült alapanyag volt.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

Hajnali öt órakor kezdődik a munka fegyverneki Bálint majorban, hiszen több száz éhes jószág várja azt, hogy Lajos gazda és segítője megetesse.

– Kilenc órára végzünk az etetéssel és az egyéb munkákkal, ami délután ismét kezdődik előröl. Hamarosan indul a legeltetési szezon, akkor már szinte egész nap a tanyán kell lenni. Egy alkalmazottam van, aki segít, hiszen a birkák állandó felügyeletet igényelnek ahhoz, hogy megérje tartani – mondta Bencsik Lajos. 

A gazda gyermekkora óta birkákkal foglalkozik, szakértelmére pedig óriási szükség van, hiszen jelenleg nyolcszáz darab birkáról gondoskodik.

– Ebből ötszáz az anyabirka, és most százötven kisbárányom van. Egy évben legalább nyolcszáz kisbárány születik az ötszáz anyabirkától. Negyven-negyvenöt kilósra hizlaljuk fel a jószágokat, melyeket Németországba exportálunk. Nagyon jó áron vásárolják meg, így megéri tartani – mesélte a gazda, akinek saját legelője és termőföldje is van.

– Hétszáz hektáron gazdálkodom, ebből százhatvan hektár a legelő. A földeken megterem a birkának a szükséges takarmány, ezért az önköltségi áron van. Az egyébként drága birkatápot pedig próbáljuk kiváltani gazdasági takarmánnyal, amennyire csak lehet – mondta.

A tanyán nem csak birkákat tart, harminc kecske és négy szamár is színesíti az állományt, bár ezeket inkább a családtagok kedvéért tartja a gazda, akinek egy szívfájdalma van, mégpedig a birkákról lenyírt gyapjú sorsa. Az egyik hodályban legalább ötven mázsa áll jelenleg is a hatalmas zsákokban.

– A gyapjúnak régen becsülete volt. Nagyon jó áron vásárolták fel itt, a környéken is. A rendszerváltás után azonban már egyre nehezebb volt eladni, manapság pedig már senkinek nem kell – számolt be a jelenlegi helyzetről Bencsik Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában