Jászkunság

2022.08.25. 13:55

A túlélésről szól az idei év gazdálkodói szemszögből

A hőség és a csapadékhiány miatt az idei év jóformán a túlélésről szól a mezőgazdasági szereplők számára. A termésátlagok és a minőség alulmúlja a várakozásokat, miközben a gazdálkodáshoz szükséges eszközök és egyéb termékek árai sokszorosára emelkedtek.

Ujvári László

Képalá: Tavaly szinte „elveszett” az ember az Abádszalók környéki kukoricásban... Idén van, ahol derékig sem ér – mondta Tóth Diána Archív Fotó: Ujvári László

Az agráriumot érő aszálykárok mértéke a pontos adatok ismerete nélkül is jelentősnek mondható, ebben egyetértenek a hírportálunk által megkérdezett mezőgazdászok is. Tóth Diána pályafutása során még sosem tapasztalt az ideihez hasonló szélsőséges időjárást.

– Kétségtelenül rendkívüli év az idei. Milyennek látja a helyzetet?

– Minden esztendő más-más kihívás elé állít bennünket. Van, hogy épp a túlzott vízmennyiséggel küzdünk, míg máskor az enyhe telek okozta kártevőkkel. Most sajnos egy olyan aszállyal, amire senki nem számított. Több mint száz éve nem volt ehhez hasonló időjárás, és egyre inkább az ilyesfajta szélsőséges kitettségre kell felkészülnünk a tőlünk telhető módon. Mi, szakemberek döntően hozzájárulunk a termeléshez a tudásunkkal és a tapasztalatunkkal, de az i-re a pontot az időjárás teszi fel.

– A hőség vagy a tartós csapadékhiány a nagyobb gond?

– Utóbbi. Abádszalók és Tiszagyenda vonzáskörzetében januártól augusztus közepéig éppen, hogy elértük a százmilliméteres csapadékmennyiséget, ami egy átlagos évben már áprilisig lehullik. 

Úgy gondolom, az idei esztendő mindenki számára a túlélésről szól. 

– Ráadásul még nincs vége az évnek, továbbra is hiányzik a csapadék, és az is kérdés, hogy miként kezdjük el a következő szezont. Sok esetben még a talajmunkát sem tudtuk elvégezni, reméljük, hogy az őszi vetésekkel már nem lesz probléma.

– Milyen károkat szenvedett a termés?

– Eddig elképzelhetetlen károkat okozott a csapadékhiány. Már a 2021-ben elvetett termések is megsínylették, gondolok itt a repcére, a búzára, vagy éppen az árpára, amelyeknél egyharmados termést tudtunk produkálni. Az őszi árpa általában 6–7 tonnát hoz hektáronként, ez most három tonna körül mozgott a térségben, akárcsak a búza esetében. A repcében már annak is örültünk, ha fél tonna feletti eredményt értünk el, míg a kukorica teljesen felsült, ott hatalmas kiesés várható. A legjobban talán a napraforgó bírta az időjárást, de ott is jelentősen csökkent a termés mennyisége.

– Korábban szembesült már ekkora kihívásokkal?

Még nem volt ilyenben részem, de még a szülői és ismeretségi körben sem hallottam ehhez hasonló helyzetről, pedig ott már több évtizedes tapasztalatról beszélhetünk.

– Mi lehet mindennek a következménye?

– Minél gyorsabban alkalmazkodnunk kell, és valahogy felkészülni a hasonló időszakokra. Ami a következményeket illeti, elkeserítő a helyzet. Már az előző években sem voltak tele terménnyel a tárolók, most ki fognak ürülni. Egyszerűen nem tudunk mit elraktározni. A mezőgazdaság egy körforgás része, a terményhiány nemcsak az élelmiszeriparra, hanem a takarmányokon keresztül az állattenyésztésre is hatással lesz. Reméljük a legjobbakat, de azt látni kell, hogy a felesleges vásárlásoknak és a pocséklásnak itt a vége.

Emberemlékezet óta nem volt ekkora aszály

– Minden szempontból jó évünk volt tavaly, hasonlót reméltünk 2022-re is. Tele voltam tervekkel – felelte hírportálunk megkeresésére Urbán Zsombor. – Az első intő jel az AdBlue hiánya volt, majd a nitrogén műtrágya ára is az egekbe szökött. Márpedig nitrogén nélkül nincs termés. Az ára nem ment vissza, miközben az alkatrészek és gépek árai is emelkedni kezdtek – idézte fel a Tiszaderzs környékén gazdálkodó szakember. Hozzátette: a munkabéreket is az emelkedő árakhoz kellett igazítani.

Egészen júniusig volt ok az optimizmusra még a szomszédban zajló háború ellenére is. Az aszály beköszöntével azonban minden megváltozott. A búza egy része 10–20 százalékos termést produkált, míg az olajretek és a kukorica már-már értékelhetetlen.

– Huszonhárom éves pályafutásom alatt voltak aszályos évek, például 2003-ban vagy 2009-ben, de egyik sem volt ehhez fogható. Az egyetlen pozitívum, hogy az aszályos éveket általában csapadékos követte, reméljük, jövőre is csak lánctalpas kombájnnal tudunk majd aratni – jegyezte meg. Úgy látja, most elméletileg hiánynak kellene jelentkezni a kínálati oldalon, ami magas árakat feltételez, ugyanakkor ehhez képest most stagnál a piac.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!