Galériával

2023.01.19. 20:02

TOP 50: továbbra is a Jászság képviseli a húzóerőt a legeredményesebb vármegyei cégek között

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 1996 óta állítja össze a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságával együttműködve a vármegye gazdaságát bemutató TOP 50 című kiadványát. Idén immár huszonhatodik alkalommal látott napvilágot a nevezetes összeállítás, melyet csütörtökön mutattak be Szolnokon, a vármegyeháza dísztermében megrendezett ünnepségen.

Kovács Berta

Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke adta át a díjat Berdó Zsuzsának, a Jászinvest Zrt. vezetőjének. Középen dr. Sziráki András, a kamara vármegyei elnöke

Fotó: Nagy Balázs

Mint a rendezvényen is elhangzott, az elmúlt években a koronavírus-járvány komoly kihívások elé állította a gazdasági élet szereplőit is, de nem könnyítette meg a TOP 50 kiadvány összeállítóinak dolgát sem.

A korábbi években már hagyománnyá vált, hogy minden évben ősszel adták át az aktuális kiadványt. 2020-ban viszont az átadó a járványügyi helyzet miatt eleve nem valósulhatott meg, emellett az alapul szolgáló 2019-es évről szóló mérleg leadásának határidejének jelentős meghosszabbítása sem tette lehetővé, hogy e nyomdai termék szokott időben elkészüljön. Így a 2019-es adatokat tartalmazó jubileumi összeállítást Jászberényben adták át 2021 októberében.

Idén viszont immár huszonhatodik alkalommal tarthatták meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a NAV vármegyei igazgatósága közös kiadványának bemutató ünnepségét.

Egy esztendő ilyen formán úgy tűnhet, kimaradt, ezt pótolva azonban ezúttal kettő kiadvány készült el.

A kiadványok célja ezúttal is vármegyénk gazdasági életének, illetve szűkebb régiónkra leginkább befolyással bíró félszáz társas vállalkozás tevékenységének bemutatása volt. A szerkesztők most is az elért eredmények alapján rangsorolták a társas vállalkozásokat. A TOP 50 kiadványban a megyei adóalanyi kör, az adóbevételek, a nettó árbevétel, az eredmény és létszámadatok, illetve a mérlegadatok elemzése alapján festettek képet a cégekről.

Dr. Sziráki András megyei kamarai elnök köszöntőjében kiemelte, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is folyamatosan tudta gyarapítani értékeit vármegyénk gazdasága, és sikeres évet, éveket sikerült zárni. A múlt esztendőben vármegyénk gazdasága kiemelkedő sikert ért el, hiszen 3440 milliárd forint körüli értéket állított elő, és ez az előző évhez képest több mint 16 százalékos növekedést jelent. És külön öröm, hogy pozíciónkat is megőriztük a vármegyék közötti rangsorban, stabilan az élmezőny végén tartunk. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a három nagy térségben – Jászság, szolnoki térség, valamint Nagykunság–Közép-Tiszavidék–Tiszazug vidéke – egyaránt növekedési pályán van a gazdaság.

Az eseményen dr. Berkó Attila, a vármegyei kormányhivatal főispánja is megosztotta ünnepi gondolatait, szólva vármegyénk gazdaságának gyarapodásáról, a foglalkoztatottak számának növekedéséről, beruházásokról.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, minden vállalkozás számára elsődleges cél, hogy az inflációt meghaladó mértékben növelje saját gazdasági teljesítményét, de ez fontos az önkormányzatoknak az adóerejének tekintetében és a magyar költségvetés teherbíró képességének szempontjából is.

A rendezvény díszvendége Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese volt, aki előadásában igyekezett átfogó képet adni a jelenlévő vállalkozóknak a jelenlegi helyzet mentén a kormány gazdaság- és fejlesztéspolitikájáról, rámutatva arra is, hogy a korábbi elgondolások mely tényezők mentén igényelnek újratervezést.

A TOP 50 kiadványok bemutatásakor a legutóbbi, adatokra épülő összeállításra helyezték a hangsúlyt.

Ez alapján 2021-ben is megtartotta vezető pozícióját a híradástechnikai berendezéseket gyártó Samsung Electronics Magyar Zrt. A képzeletbeli dobogó második fokára az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. állhatott fel. Harmadik helyen a tószegi Accell Hunland Kerékpárgyártó és Értékesítő Kft. teljesített.

Hagyományosan ezen a rendezvényen adja át a kamara az Év Vállalkozása díjakat is, Györfi Sándor szobrászművész kisplasztikáját és a bekeretezett oklevelet. Eredményeik, munkásságuk alapján négyen részesültek elismerésben: a Samsung Electronics Magyar Zrt., a Claas Hungária Mezőgazdasági Gépgyártó Kft., a Jászinvest Zrt., valamint Oláh Béla újszászi bútorasztalos mester.

Az eseményen végén a díjazottaknak és a kiadványokban szereplő vállalkozások képviselőinek dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt.

A TOP 50 kiadvány első tíz helyezettje:

1. Samsung Electronics Magyar Zrt.

2. Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft.

3. Accell Hunland Kerékpárgyártó és Értékesítő Kft.

4. Jász-Plasztik Kft.

5. Claas Hungária Mezőgazdasági Gépgyártó Kft.

6. Jász-Plasztik Autócentrum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

7. Sangjin Micron Hungary Gyártó és Kereskedelmi Kft.

8. Tisza-Coop Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

9. Szatmári Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

10. MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában