Agrárfórum

2024.03.12. 16:30

„Meg kell védeni a gazdák érdekeit” – nyomatékosította Nagy István agrárminiszter Jászapátin - videóval

Jászapátira érkezett hétfőn a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének országjáró roadshowja. A Pájer Antal Művelődési Házban tartott szakmai fórumon dr. Nagy István, agrárminiszter az uniós Közös Agrárpolitikáról, a hamarosan induló vidékfejlesztési pályázatokról tájékoztatta a térség gazdáit. Az eseményen szó volt az agráriumot érintő kihívásokról és az ágazat jövőképéről is.

Illés Anita

A biztonságos élelmiszer-ellátást kockáztatják

– A rendezvényen alkalmunk nyílik arra, hogy megbeszéljük közös dolgainkat a gazdákkal. Szokatlan jeleneteket látunk a médiában, traktorok vonulnak fel Párizsban, Berlinben és Brüsszelben. A helyzet az, hogy még soha nem volt ennyire zöld ideológiával túlterhelve az európai mezőgazdaság. A brüsszeli döntéshozók olyan irreális terheket rónak az európai gazdatársadalomra, amire még nem volt példa – fogalmazott a fórumot megelőző sajtótájékoztatón dr. Nagy István agrárminiszter, kiemelve, hogy ezek a mérhetetlen mértékű, ésszerűtlen elvárások nehezítik a termelést, ellehetetlenítik a gazdák versenyképességét és kockáztatják a biztonságos élelmiszer-ellátást.

Az agrárium jelenéről és jövőjéről tartott előadást dr. Nagy István agrárminiszter Jászapátin
Fotó: Pesti József 

Fel kell lépni a brüsszeli intézkedések ellen

– Az európai gazdák elárulva érzik magukat, mert belső piacaikat nem védi meg senki. Brüsszelben ugyanis úgy döntöttek, hogy megnyitják Európa határait az ukrán mezőgazdasági termékek előtt és korlátlan mennyiségben, vám- és egyéb ellenőrzés nélkül beengedik az ukrán gabonát az Európai Unió területére. Ez óriási gondokat, nehézségeket idézett elő – mutatott rá a tárcavezető, aki nyomatékosította, hogy fel kell lépni a brüsszeli intézkedések ellen és meg kell védeni a gazdák érdekeit. 

Hozzátette: a magyar kormány továbbra is stratégiai szövetségesként tekint a gazdákra, éppen ezért a kihívásokkal teli időszakban úgy döntöttek, hogy megháromszorozzák a vidékfejlesztési forrásokat. 

Történelmi lépésnek nevezte, hogy a magyar kormány 80 százalékkal emelte a nemzeti társfinanszírozás mértékét. Ennek köszönhetően az agrárium fejlesztését szolgáló 600 milliárd forintos uniós forrást a kormány további 2300 milliárd forinttal egészíti ki 2027-ig. 

Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy a nehézségek ellenére tavaly 1400 milliárd forinttal rekordot ért el az agrárkifizetések összege. 

– Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megvédjük a magyar gazdákat. Míg a nemzeti kormány a hatalmát arra használja, hogy támogatja a gazdákat, addig az ellenzék mindenféle megtévesztő információval a gazdák hátán akar hatalomra kerülni – húzta alá dr. Nagy István.

A Pájer Antal Művelődési Házban tartottak szakmai fórumot
Fotó: Pesti József

Több mint 100 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a Jászságba

A sajtótájékoztatót követő szakmai fórumon Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd az agrárminiszter előadásában részletesen elemezte az agrárium jelenét, szólt a pályázati lehetőségekről, az ágazgat kitörési pontjairól és válaszolt a felmerült kérdésekre is. 

Pócs János a térség országgyűlési képviselője egyebek mellett a kihívásokkal teli időszak kormányzati válságkezeléséről, az európai parlamenti és önkormányzati választás tétjéről osztotta meg gondolatait. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben több mint 100 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a Jászságba. 

Dr. Berkó Attila főispán megköszönte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával folytatott közös munkát, méltatta a Magyarok Kenyere jótékonysági programot, melyben vármegyénk évről évre élen jár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!