Kék hírek

2020.01.26. 09:56

Ezúttal egy szolnoki asszonyt károsított meg trükkös tolvaj

A 74 éves nőhöz 2020. január 25-én 17 és 18 óra között, azzal az indokkal csengetett be egy magát önkormányzati alkalmazottnak kiadó asszony, hogy segélyezéssel kapcsolatban tájékoztatást adjon.

police.hu

Forrás: Police.hu

Az idős hölgy beengedte a nőt, aki a sértett figyelmetlenségét kihasználva, a lakás előszobájában lévő bevásárlótáskából kivette a sértett pénztárcáját és távozott az ingatlanból – tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletétől.

Fotó: police.hu

A pénztárcában készpénz és személyes okmányok voltak. A nyomozók a személyleírás alapján azonosították és elfogták az elkövetőt, majd előállították a rendőrkapitányságra. K. Anettet gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vételéről határoztak. A Szolnoki Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét a trükkös csalók, tolvajok jelenlétére. A rendőrség kéri az időseket, különösen az egyedül élőket, hogy ne engedjenek be lakásukba idegeneket. A csalók és tolvajok időről időre visszatérnek, és új történettel, új átveréssel próbálják áldozataikat megtéveszteni.

A napokban egy kunmadarasi, idős lakos esett áldozatul egy csalónak, aki redőnykészítési munkátokat ígérve előleget kért és kapott, de a munkát nem kezdte meg, azóta a megadott telefonszámon sem elérhető.

Fotó: police.hu

A hasonló esetek elkerülése érdekében, kizárólag az elvégzett munka után fizessenek! Ha online vásárolnak, akkor válasszák az utánvétes fizetési lehetőséget!

A csalók módszerei igen változatosak, sokszor trükkösek (díjbeszedőnek, egyéb szolgáltatók munkatársának adják ki magukat, de van, hogy egyszerűen csak segítséget kérve jutnak be a kiszemelt áldozathoz). Megfelelő körültekintéssel az áldozattá válás elkerülhető.

Ennek érdekében:

  • Óvakodjon a házaló árusoktól!
  • Csak megbízható webáruháztól rendeljen! Lehetőleg ragaszkodjon az utánvéttel való fizetéshez!
  • Ha közösségi oldalon talált hirdetést, informálja le az eladót és személyes átvételt követően fizessen!
  • Legyen bizalmatlan a rosszullétre, betegségre hivatkozó idegenektől, akik becsengetnek a házába! Természetesen nyújtson segítséget, de ne engedje be őket lakásába!
  • Ne legyen túlságosan jóhiszemű a bizalmába férkőzni kívánó idegenekkel szemben és semmilyen körülmények között ne engedje be őket a lakásába!
  • Mindig tartsa zárva a lakás ajtaját és ház kapuját, még akkor is, ha otthon tartózkodik! Amennyiben az ajtón biztonsági lánc van, azt mindig használja!
  • Soha ne adjon át pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokonának „megbízásából” kéri azt Öntől!
  • Soha ne beszéljen arról, hogy egyedül él, és ne áruljon el magáról semmit idegeneknek, még telefonon sem!
  • Ha valaki hivatalos jelleggel érkezik otthonába, kérje el az arcképes igazolványát! Ha bizonytalan az illetővel kapcsolatban, akkor kérjen segítséget szomszédjától, rokonától!
  • Az értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem előtt!
  • Jótékonysági célra gyűjtőknek készpénzt soha ne adjon! Kérjen csekket, vagy számlaszámot!
  • Nagyobb összeget ne váltson fel idegennek, mert ez nagyon kockázatos! Valódi bankjegy helyett, könnyen kaphat hamisítványt, vagy kifigyelhetik hol tartja pénzét!
  • Amennyiben gyanús személyek próbálkoznak az Ön megtévesztésével, vagy csalók áldozatául esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es ingyenesen hívható segélyhívó számon.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában