Bűnmegelőzés

2020.09.07. 07:00

Iskolaőrök felelnek a rend betartatásáért több megyei intézményben

Szeptember 1-jével országszerte megkezdték munkájukat az iskolaőrök. Az új rendszer elsődleges célja a bűnmegelőzés, valamint az iskolák rendjének, szabályainak betartatása. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása szerint megyénkben negyvenhét fő jelentkezett az iskolaőri képzésre. Közülük egy alkalmassági és kiválasztási eljárást követően, huszonhárman kezdték meg tanulmányaikat.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Forrás: Police.hu

A háromhetes, százhúsz órás szaktanfolyami oktatás három modulból állt. A leendő szakemberek pedagógiai-pszichológiai, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, valamint rendvédelmi felkészítés és gyakorlat ismereteket sajátítottak el. Az egyes modulok záróvizsgával végződtek, ezek sikeres teljesítését követően kerülhetett sor a teljes iskolaőri vizsgára.

Megyénkben intézményenként alapvetően egy fő látja el az iskolaőri feladatokat. Persze csak azokban az iskolákban, ahol kérték a szolgálatukat. A szakemberek a tanítási időben vezényléses munkaidőrendszerben dolgoznak. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy beszámolókat írnak az adott napokról, azok történéseiről.

Munkájuk során formaruházatot viselnek. Szolgálat közben tehát a vonatkozó rendeletnek megfelelően egyenruhát, az ehhez tartozó ruházati cikkeket és felszereléseket, valamint szolgálati igazolványt és jelvényt használnak. A hivatalos tájékoztatás szerint ezek a szakemberek elsősorban segítőként vesznek részt az intézmények életében. Munkájuk jellemzően bűnmegelőzési természetű. Céljuk az intézmény rendjének fenntartása, az iskolai erőszak megelőzése, megszüntetése.

A közlemény hangsúlyozta, hogy az iskolaőrök közfeladatot ellátó személyek. Ugyan rendelkeznek kényszerítő eszközökkel, ám ezeket csak az arányosság, szükségszerűség és célszerűség követelményeit figyelembe véve alkalmazhatják. Kiemelték, hogy az iskolaőrök nem rendelkeznek fegyverhasználati joggal. Emellett a rendelkezésükre álló kényszerítő eszközöket is kizárólag a legszükségesebb esetben használhatják. Vagyis akkor, ha a saját önvédelmük vagy mások testi épségének védelme szükségessé teszi. Egy rendelet részletesen szabályozza, hogy milyen célból és milyen módon avatkozhatnak be az adott veszélyhelyzetekben.

A hivatalos tájékoztató emellett arra is rávilágít, hogy az iskolaőr intézkedési és kényszerítőeszköz-alkalmazási jogosultsága csak a nevelési, oktatási intézmény területére terjed ki tanítási időben.

Megyénkben az alábbi intézményekben teljesítenek szolgálatot

Fegyvernek

– Fegyverneki Móra Ferenc Általános Iskola

Jászapáti

– Jászapáti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Jászberény

– Jászsági Apponyi Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

– Szolnoki SZC Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Jászkisér

– Csete Balázs Általános Iskola

Jászladány

– Jászladányi Móra Ferenc Általános Iskola

Karcag

– Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézménye

– Karcagi SZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Kunhegyes

– Karcagi SZC Nagy László Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Kunmadaras

– Kunmadarasi Általános Iskola

Kunszentmárton

– Karcagi SZC Kunszentmártoni Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Martfű

– Szolnoki SZC Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Mezőtúr

– Karcagi SZC Mezőtúri Szakközépiskolája és Kollégiuma

– Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Szolnok

– Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája

– Szolnoki SZC Sipos Orbán Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Törökszentmiklós

– Karcagi SZC Lábassy János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Túrkeve

– Karcagi SZC Ványai Ambrus Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában