Tiszabő

2021.05.14. 13:17

Vádemelés: évekig felvette a családi pótlékot elhunyt gyermeke után

A nő nem jelentette be a gyermeke halálát a szolnoki kormányhivatalhoz.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Szolnoki Járási Ügyészség vádat emelt egy 24 éves tiszabői nő ellen nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a nő, kérelme alapján, a 2016 augusztus elején született fiúgyermeke után, egyedülálló kétgyermekes szülőként 2016 augusztusától emelt összegű családi pótlékban és gyermekgondozást segítő ellátásban részesült.

A fiúgyermek 2016 szeptemberében bekövetkezett halála miatt az anya ezen juttatásokra való jogosultsága megszűnt. A nő azonban nem jelentette be a halálesetet a szolnoki kormányhivatalhoz, a postai úton tiszabői lakcímére havi rendszerességgel kézbesített összegeket elhunyt gyermeke után továbbra is átvette.

A nő több éven át elhallgatta a hatóság elől jogosultsága hiányát, s 2020 június végéig, összesen 1.514.070 forint juttatást vett fel jogosulatlanul.

A járási ügyészség azt indítványozta vádiratában, hogy a bíróság tárgyalás mellőzéses eljárás keretében, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönt szabjon ki a vádlottal szemben.

Az ügyben első fokon a Szolnoki Járásbíróság hoz majd döntést. A kormányhivatal a jogosulatlanul felvett összegek megtérítése iránt intézkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában