Tárgyalás

2022.11.09. 13:55

Újabb részletekre derült fény a csépai gyilkosság ügyében

Mint azt megírtuk, a Szolnoki Törvényszéken kedden előkészítő üléssel megkezdődött a tizennégy évvel ezelőtt Csépán történt emberölés ügyében indított bírósági tárgyalás-sorozat. Hogy miért került két illető a gyilkosság után közel másfél évtizeddel később a vádlottak padjára, arról Ronyecz Csaba alezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiemelt főnyomozója adott hírportálunknak is magyarázatot.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Beszámoltunk arról, hogy 2008. november 21-én éjjel Csépán, a Béke úti házában kínkeserves körülmények között elhunyt egy 79 esztendős asszony. A holttest felfedezése után a helyszíni szemle azonnal bizonyította, hogy az egyedül élő idős nőt kegyetlen kínzások után valaki megölte. A tettes (kezdetekben még nem volt tudható, hogy hány elkövető lehetett – a szerző) két gyűrűvel és az áldozat füléből kitépett aranykarikával távozott. Ezen értékek egyébként máig nem kerültek elő. Az ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást. A bűnügyi osztály munkatársai két évig vizsgálódtak, de miután nem jutottak semmire, két év után felfüggesztették a nyomozást.

A döglött aktát a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2020 tavaszán élesztette fel. A KR NNI nyomozói átolvasták és újra értékelték az ügy iratait, ismét átnézték a bűnjeleket. Már ekkor „szembe jött” velük az egyik elkövető, a jelenlegi büntetőügy másod rendű vádlottja. Kiderült ugyanis, hogy a gyilkosság éjjelén igazoltattak egy öcsödi férfit, aki autójával épp akkor céltalanul közlekedett Csépán. A járőrökben mégsem keltett gyanút, ezért elengedték. Mint a mostani vádirati tényállásban szerepel: a bűncselekmény idején kocsijával feltérképezni indult el, leselkedik-e rá és bűntársára veszély a környéken – ekkor már fogva tartották és értékei hollétéről vallatták házában az idős asszonyt.

Az új nyomozás során fény derült arra is, hogy az idős asszonynál egy fiatalember alkalmi munkákat vállalt, aki ugyanabban a csépai utcában lakott. Kifigyelte, hogy a nő hol dugja el az értékeit, és fél évvel a gyilkosság előtt pénzt lopott tőle. 

Őt az emberölési ügyben korábban tanúként kihallgatták, de ennél többre nem jutottak akkor vele. Fél évvel később, 2009 nyarán viszont életét vesztette. A mostani nyomozás során azonban feltűnt, hogy a gyilkosság tettese azokon a helyeken kutatott az értékek után, amit ez a fiatalember a nő rejtekhelyeiként említett a vallomásában. Ezt követően hozzá kapcsolódó személyeket kerestek a nyomozók, mondván, ő lehetett a rablógyilkosság tippadója.

Mindeközben az asszonynak az azóta a rendőrségi raktárban elhelyezett pulóverén beazonosítható biológiai anyagmaradványokat találtak, amely egyezést mutatott egy büntetett előéletű másik öcsödi férfi dns-vel, az ügy első rendű vádlottjával. Ezek után ezt az illetőt a nyomozók sarokba szorították, amely után bevallott mindent. Azt is, hogy ki volt a társa, aki a kínzások után párnával megfojtotta a már koponya alatti vérzést és egyéb súlyos sérüléseket elszenvedő idős nőt.

Az első rendű vádlott beismerő vallomása után és az ügyész indítvány okán várhatóan 14 és fél év fegyházbüntetést kaphat. A másod rendű vádlott tagad, az ő esetében jövő januárban pedig bizonyítási eljárást fog lefolytatni a Szolnoki Törvényszék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában