Fejlemények

2023.06.27. 06:55

Megtalálták a lezuhant szolnoki helikopter propellerszárnyát, amely segít a baleset körülményeinek tisztázásában

Az aprólékos munkába bekapcsolódtak az Airbus német szakemberei is, akik jól ismerik a típust.

Mészáros Géza

A roncsok segíthetnek abban, hogy meghatározzák a baleset okát és körülményeit

Forrás: MTI/HINA/Mario Strmotic

Nemzetközi hírforrások szerint egyelőre még nem sikerült a Horvátországban szerdán lezuhant magyar honvédségi helikopter minden egyes maradványát összeszedni. Vasárnap hatvanan dolgoztak Drnis közelében – közölte a horvát védelmi minisztérium.

A roncsok segíthetnek abban, hogy meghatározzák a baleset okát és körülményeit. Az alkatrészek vizsgálatában a Horvát Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma is részt vesz vasárnap reggel óta. Csatlakozott hozzájuk a Horvát Szárazföldi Hadsereg, a Horvát Légierő, a Támogató Parancsnokság, a Katonai Rendőrség és a Műveleti Tűzoltóparancsnokság közel hatvan tagja is, illetve a helikoptert gyártó Airbus munkatársai.

A terep nehezen megközelíthető. A magyar katonai helikopter utolsó alkatrészeinek visszaszerzése folyamatban van. A legfontosabbat azonban megtalálták: ez egy propellerforgószárny, amely kétszáz kilogrammot nyom. Pontosan ezért az összes helyszíni mentőszolgálatnak, a horvát és a magyar hadseregnek kisebb részekre kell szétszedniük a rotort, mert csak így lehet hozzájutni – adta hírül a horvát közszolgálati televízió a Horvátországban lezuhant magyar katonai helikopterről, amit a Vijesti horvát lap idézett.

Az aprólékos munkába bekapcsolódtak az Airbus német szakemberei is, akik jól ismerik a típust, így pontosan tudják, hogy melyik, a vizsgálathoz nélkülözhetetlen alkatrészeket kell még megtalálni a sziklás, szakadékos, különösen nehéz terepen.

A gép roncsait konténerekbe gyűjtik, és együtt szállítják majd a közeli légi bázisra, ahonnan várhatóan Magyarországra hozzák, hogy a teljes kivizsgálást itthon lehessen elvégezni. A Honvédelmi Minisztérium már jelezte, csak a vizsgálat lezárása után nyilatkozik arról, hogy mi okozta a tragikus balesetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában