Telefonáltak

2023.10.06. 11:25

Jászberényben fogadták a titokzatos szlovákiai tranzakciót bejelentő hívást

A bankok nevében telefonáló csalókra hívja fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

András Hunor Lehel százados, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte, az elmúlt napokban több eset is napvilágra került.

Például a folyószámláját vezető bankja nevében hívtak fel egy szolnoki lakost. A hívó fél a hitelintézet alkalmazottjának kiadva magát közölte, hogy három utalást akartak indítani az ügyfél számlájáról, ami gyanúsnak tűnik. A telefonáló „ügyintéző” illedelmesen bemutatkozott, majd kérte a későbbi feljelentőt, hogy Anydesk programot telepítsen a telefonjára és a laptopjára, valamint lépjen be a mobilnet bankjába, hogy blokkolni tudják az adott tranzakciókat. Az említett program távoli hozzáférést enged a számítógépes, vagy mobil eszközökhöz, így az elkövetőnek könnyű dolga volt az adatok megszerzésében. A program telepítését követően az ismeretlen elkövető a sértett bankszámlájáról utalást végzett.

Másik alkalommal a bank nevében egy valótlan szlovákiai tranzakció ürügyén, egyeztetés céljából keresték azt a jászberényi lakost, aki a hamis tranzakció megakadályozása érdekében adta meg a bankkártyája adatait, amellyel az elkövető visszaélve, több vásárlást is végrehajtott.

Az elkövetői módszer nagyon hasonló. A bank nevében telefonáló csalók azzal az ürüggyel hívják fel áldozataikat, hogy bankkártyájukkal gyanús online tranzakciót akartak végrehajtani és az áldozat bankszámláján tárolt pénz biztonsága érdekében adja meg adatait, diktálja be az sms-ben érkezett kódot, vagy azonnal telepítsen egy programot a telefonjára.

A rendőrkapitányság arra figyelmeztet, hogy mennyiben valaki ilyen telefonhívást kap, legyen óvatos!

Fogadja meg az alábbi tanácsokat:

  • A beszélgetés elején kérdezze meg, hogy a hívó kit keres, és ha nem tudja a hívott pontos nevét, akkor szakítsa meg a hívást!
  • Vigyázzon! A bank nem kéri a bankkártyája adatait!
  • Semmilyen programot ne telepítsen az eszközeire, még a bank nevében telefonáló személy kérésére se!
  • Személyes vagy banki adatot, ideértve a bankkártya-adatokat is, telefonon ne osszon meg senkivel! Ha valóban banki ügyintéző telefonál, ő ismeri a szükséges adatokat!
  • Elektronikus banki ügyintézéséhez mindig használja a pénzintézet által üzemeltetett biztonságos mobilapplikációt vagy webfelületet!
  • Az sms-ben érkezett kódot ne adja meg másik félnek, hiszen azzal épp az átutalást hagyja jóvá!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában