Szolnok

2023.11.03. 13:55

A közel száz vádlott közül csak tizenöten kerülhetnek börtönbe a gigantikus bűnügyben

A Karcagi Járásbíróság „enyhe” elsőfokú ítéleteket hozott a csaló autónepperek büntetőügyében. A 91 vádlottból mindössze egy jelent meg...

Mészáros Géza

A hétfői elsőfokú ítélethirdetéskor csak az ügyvédek hallgatták Gy. Molnár Sándor bíró (szemben) döntéseit, illetve a kilencvenhatból csak egyetlen vádlott

Fotó: Mészáros Géza

Mint arról hétfőn beszámoltunk, a Karcagi Járásbíróság a Szolnoki Törvényszék dísztermében ítéletet hirdetett a járásbíróság elmúlt évtizedének legjelentősebb büntetőügyében.

A Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya segítségével összegeztük az elsőfokú döntést.

Kezdetben kilencvenhat, a vádmódosítások után végül összesen 91 vádlott tudta meg e hét első napján a rá vonatkozó elsőfokú határozatot. Hétfőn a törvényszék dísztermében a bírón, ügyészen és írnokon kívül, a kilencvenegy vádlott közül csupán egy jelent meg személyesen, aki élni kívánt az utolsó szó jogával.

Az ítélet szerint a vádlottak, csoportokba szerveződve, 2012 áprilisa és 2014 júliusa között, mintegy két éven át Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Csehországban, Svédországban, Svájcban és Olaszországban különböző autókölcsönzőkből prémium kategóriás autókat béreltek ki, majd azokat Magyarországra szállították és eladták. 

A bíróság csaknem hetven tárgyalást követően, ez év október 30-án kezdte meg a többszáz oldalas ítélet kihirdetését a 107 oldal terjedelmű rendelkező rész felolvasásával, melynek a másnapi, október 31-ei tárgyaláson ért a végére. Többségében társtettesként elkövetett csalás bűntettében, illetőleg olyan bűncselekményekben találta bűnösnek a vádlottakat, mint a hamis vád, a hatóság félrevezetése, a közokirat-hamisítás, az egyedi azonosítójellel visszaélés, a pénzmosás, valamint a bűnpártolás.

Tizenöt vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítéltek. Öt személynek az ítélet szerint több évre börtönbe kell vonulnia: velük szemben összesen több mint 25 év szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A vádlottak többségét felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre, illetőleg kizárólag pénzbüntetésre ítélte a bíróság, egy vádlott közérdekű munkát és pénzbüntetést kapott, egyiküket pedig próbára bocsátotta a bíróság.

A vádlottakkal szemben összességében több mint 30 millió forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság, és több mint 40 millió forint összegben rendelt el vagyonelkobzást.

Az ítélet nem jogerős, az eljárás másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában