Prevenció

2023.11.10. 16:50

Kicsalta bankkártya adatait és netbank jelszavát is

A vármegyei rendőrség továbbra is felhívja a figyelmet, az internetes csalások ellen, amelyről ismét egy tanulságos történetet osztottak meg velünk.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Egy ismeretlen nyeremény ígéretével félrevezetett egy jászteleki lakost, hogy egy alkalmazás letöltésével hozzáférést biztosítson számítógépéhez. A műveletet követően kicsalta tőle a bankszámlájához tartozó adatokat és a netbanki jelszavát is, majd a tulajdonos beleegyezése nélkül tranzakciókat hajtott végre – tájékoztatott a police.hu.

Mint kiderült, egy szolnoki kos nyugdíját szerette volna kiegészíteni egy magát online hirdető brókercéggel. A kapcsolatfelvételt követően letöltették vele az AnyDesk alkalmazást, majd a befektetését követően azzal hívták fel, hogy négy részletben 5000 dollárt utalnak a számlájára. A feljelentő vonalban maradt, majd belépett a mobilbanki alkalmazásába, és kis idő elteltével észlelte, hogy az alkalmazást már nem ő irányítja. Bankszámlájáról, valamint hitelkártyájáról is átutalásokat hajtottak végre, és több mint 5 millió forinttal károsították meg.

A Mátrix Projekt keretében az online csalásokról már számos alkalommal adtak hírt a rendőrök (pl.: ITT), kérjük, fogadja meg tanácsaikat!

Mit tegyen, hogy ne váljon csalás áldozatává?

  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!
  • Utasítsa el a befektetési lehetőségekkel kapcsolatos kéretlen telefonhívásokat, bármilyen egyszerű és könnyű pénzszerzésről, meggazdagodásról szólnak is!
  • Pénz átadása vagy befektetése előtt mindig kérjen pénzügyi tanácsot egy független féltől, szakértőtől!
  • Óvakodjon a jövőbeli csalásoktól! Ha egyszer már befektetési csalás áldozatává vált, a csalók valószínűleg újra megkeresik, vagy eladják adatait más bűnözőknek!
  • Mindig gyanakodjon, ha:
  • az a megérzése támad, hogy „ez túl szép, hogy igaz legyen”;
  • folyamatosan kapja a kéretlen telefonhívásokat;
  • gyors megtérülést ígérnek, és biztosítják arról, hogy a befektetés biztonságos;
  • az ajánlat csak korlátozott ideig él, lemaradhat róla;
  • az ajánlat csak Önnek érhető el, és megkérik, hogy senkinek se szóljon róla!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában