Önbíráskodás

2024.01.24. 17:25

A tanúk igazi úriembeként jellemezték az alsószentgyörgyi bűnügy elsőrendű vádlottját

Az exférj és a volt feleség válás utáni vagyonmegosztása fajult odáig, hogy az egyik fél a magyar alvilági „Keresztapát”, a másik a cigányvajdát bízta meg a közös tulajdonú jászalsószentgyörgyi házukkal kapcsolatos vitájuk rendezésére. Közel három évvel ezelőtt, 2021. április 24-én délben két csoport nézett egymással farkasszemet a jászalsószentgyörgyi, prémiumkategóriás ingatlan mellett álló egészségház parkolójában, az „utcai harcosoké” és a vajda „fegyverhordóié”. Szerdán bizonyítási eljárást tartottak az ügyben.

Mészáros Géza

A szerdai tárgyaláson dr. Nánási Máté bíró (szemben) meghallgatta a másod rendű vádlott volt feleségének jelenlegi élettársát (áll) is, aki szinte védelmébe vette az első rendű vádlottat (balról az első, ülve)

Fotó: Mészáros Géza

A Jászberényi Járási Ügyészség 2022. április 25-én csoportosan elkövetett önbíráskodás bűntette miatt emelt vádat az alvilágban „Keresztapaként” ismert – ahogy a Szolnoki Törvényszék tárgyalási jegyzékében szerepel – T. P. elsőrendű vádlottal és négy társával szemben.

A vádirat szerint a másodrendű vádlott, egy 45 éves férfi a volt feleségét kívánta rábírni arra, hogy az általa harmincmillió forintra becsült, kettejük közös tulajdonát képező, de az asszony által kizárólagosan használt jászalsószentgyörgyi házuk rá eső fele része megváltásaként tizenöt millió forintot fizessen neki. Az asszony ezt az ajánlatot nem fogadta el. A volt férj másik javaslata az volt, hogy a nő havi nyolcvanezer forint többlethasználati díjat fizessen azért, hogy az ingatlant egyedül használhatja. A férfi annak érdekében, hogy volt nejével eredményesen tárgyaljon, a régi sporttársát, az Utcai Harcosok Országos Szövetségének korábbi országos elnökét, a többszörösen büntetett előéletű, 72 esztendős „Keresztapa” segítségét kérte, aki további három sportos, erős testalkatú férfival, az ügy többi vádlottjával együtt 2021. április 24-én Jászalsószentgyörgyre utazott.

A vádirat szerint a „Keresztapa” mintegy mediátorként vezette a volt házaspár egyeztetését, miközben többször hangsúlyozta, hogy „itt a mai napon egyezségnek kell születnie”. Ezalatt három társa a ház előtt várakozott. 

Az asszony végül belement abba, hogy havi ötvenezer forint használati díjat fizessen volt férjének, és az első havi összeget helyben át is adta neki. A „Keresztapa” pedig írásban rögzítette a megállapodást, amit a felek aláírtak.

Az ügyészség amiatt emelt vádat a vádlottakkal szemben, mert a vád szerint az asszony a kényszerítő jelenlétük miatt írta alá a megegyezésről szóló okiratot, és adott át ötvenezer forintot. Az ügyészség kizárólag a „Keresztapa” vonatkozásában indítványozott hat évnyi végrehajtandó szabadságvesztést, míg valamennyi vádlott-társa esetében felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte. Az ajánlatot egyik vádlott sem fogadta el. A vádban terhére rótt bűncselekmény elkövetését egyikük sem ismerte be. Nem tettek vallomást, és nem mondtak le a tárgyaláshoz való jogukról sem.

A Szolnoki Járásbíróságon dr. Nánási Máté bíró előtt zajló bizonyítási eljárás január 24-re kitűzött tárgyalási napján rogyadozni kezdett a vád. A meghallgatott tanúk, a másodrendű vádlott volt felesége és annak jelenlegi élettársa szerint ugyanis T. P. kifejezetten úriemberként viselkedett, hovatovább jószolgálati nagykövetként igyekezett békét teremteni a közös ingatlanukért háborúzó volt házastársak között. A tárgyaláson megtekintett térfigyelő-kamerafelvételek pedig arról tanúskodtak, hogy az elsőrendű vádlott „utcai harcosai” csupán passzív szemlélői a jászalsószentgyörgyi ház körüli történéseknek. 

A mozgóképek szerint az ingatlanon kívül nem történt semmilyen erőszakos atrocitás, ám az nem tudható továbbra sem, hogy a házon belül mi késztette a feleséget, hogy írja alá a többlethasználati díjról szóló megállapodást.

– Bíró úr, én nem csupán feltételezem, hanem biztosan tudom, hogy ellenem koncepciós per zajlik – jelentette ki mindezt T. P. – A jelen ügyben rám az ügyészség hat év letöltendő szabadságvesztést indítványozott, amilyen mértékű büntetést gyilkosokra szoktak rámérni – vélekedett az elsőrendű vádlott.

A kamerafelvételek azonban arra mutatnak, hogy a volt feleség és jelenlegi élettársának kocsijából egy „Néma” csúfnevű illető által előkerült egy baseballütő és egy viperabot, mely „fegyvereket” azonban nem használták.

Nánási Máté bíró további tárgyalási napokat tűzött ki az ügyben. Az egyiken már nem kerülheti el a személyes tanúkihallgatását az országos cigányvajda sem, aki a kamerafelvételeken, jól kivehetően, több tucat társával együtt megjelent az adott időpontban a helyszínen, sőt, maga a házba is bement, mielőtt meghívta volna a „Keresztapát” Újszászra, az éttermébe ebédelni…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában