Mozgalmas évet zártak

2024.01.05. 13:54

Napokig feküdt a padlón a reszkető asszony, az utolsó pillanatban érkezett hozzá a segítség Jászjákóhalmán

Kihívásokkal teli, eseménydús évet tudhat maga mögött a Jászjákóhalmi Polgárőr Egyesület. Több sikeres akciójuk is volt, nemrég például egyik éjszaka tolvajokat füleltek le az utcán. A polgárőröknek a közrend védelmén túl szociális, gondoskodó szerepük is van, hiszen fokozottan figyelnek a településen egyedül élő idősek biztonságára. Tavaly év végén egy idős asszony életét mentették meg, aki napokig feküdt magatehetetlenül otthona padlóján.

Illés Anita

Kisbódi Gáspár, a Jászjákóhalmi Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, hogy az elmúlt évben a térfigyelő kamera több esetben buktatott le kerékpártolvajokat a településen

Fotó: Pesti József

– Kevés létszámmal, de a vállalt feladatainkat teljesítve mozgalmas évet zártunk – kezdte értékelését Kisbódi Gáspár, a Jászjákóhalmi Polgárőr Egyesület elnöke. – Önkéntes munkánk során 2023-ban nappali és éjszakai szolgálatban összesen 6260 órát teljesítettünk. Ez alulmaradt a 2022-es adatokhoz képest, amikor 9047 szolgálati óránk volt, melyből 1938 órát a határ mentén töltöttünk. Egyesületi és magán gépjárművel tavaly 9000 kilométert tettünk meg, míg a korábbi években ennek közel a kétszeresét. Sajnos egyre kevesebben vagyunk, jelenleg huszonöt fő az egyesületünk taglétszáma, melyből 8-10 fő mondható aktívnak. Az elmúlt négy évben öt olyan polgárőr társunk hunyt el, akik éves szinten 1000-1200 órát szolgáltak. A tagok átlagéletkora magas, a fiatalokat nem könnyű megszólítani. Éppen ezért komoly feladatot jelent a polgárőr utánpótlás biztosítása – mutatott rá a problémára a polgárőrség elnöke.

Megszaporodott a lopások száma

Kifejtette, hogy kiemelt bűncselekmények nem történtek tavaly a községben, a lopások száma azonban megszaporodott.

– A tolvajok főként a lakatlan házakat szemelik ki, de több esetben előfordult besurranásos lopás is, ezért fontos, hogy ha elmegyünk otthonról ne hagyjuk nyitva az ablakokat és zárjuk az ajtót, a garázst és a kertkaput. A térfigyelő kamera több alkalommal segítette a kerékpártolvajok rendőrkézre kerülését, valamint illegális szemetelőket is buktatott le kamerafelvétel – részletezte Kisbódi Gáspár.

Megtudtuk azt is, hogy a polgárőröknek több sikeres akciójuk volt az elmúlt évben, az egyik éppen karácsonykor.

Az egyesület elnöke és polgárőr társa, Sápi Tibor december 25-én a szokásos esti járőr szolgálatból indultak hazafelé, amikor útközben két sötét ruhás kerékpárosra lettek figyelmesek. Követni kezdték a gyanús alakokat, akik a kis utcákon keresztül egyre gyorsabban tekertek, de a polgárőrök gyorsabban voltak és utolérték őket. Felszólításra az egyikük megállt, míg a másik mindent eldobott a kezéből, és elmenekült. Kiderült, hogy faipari gépeket tulajdonítottak el...

Azonnal látták, hogy nagy a baj

A jákóhalmi polgárőrök fokozottan figyelnek az egyedül élő idősek biztonságára is, veszély esetén segítő kezet nyújtanak bajba jutott embertársaiknak.

– December 28-án egy hölgytől érkezett hívás, hogy a településen élő idős édesanyját napok óta nem tudja elérni telefonon és megkért, hogy nézzük meg, mert lehet baj történt. Lányommal, Kisbódi Alida polgárőr társammal nem késlekedtünk, szolgálatba helyeztük magunkat, és már indultunk is. A segítséget kérő családtagtól engedélyt kértem, hogy bemásszak a ház kerítésén. A konyhaablakon keresztül láttam, hogy nagy lehet a baj, mert a hölgy kutyája fel-alá szaladgált bent. Miután bejutottam a házba, a folyosón fekve, erősen kihűlt állapotban találtam meg a reszkető asszonyt, aki napokig feküdt magatehetetlenül a hideg padlón. A lányom kihívta a mentőket, akik kórházba szállították az idős hölgyet – idézte fel a sajnálatos esetet Kisbódi Gáspár. 

Segítik a világtalálkozó szervezését is 

A Jászjákóhalmi Polgárőr Egyesület tavaly több pályázaton szerepelt sikeresen. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán 150 ezer forintot kaptak működésre. Ebben az évben a település ad otthont a XXVIII. Jász Világtalálkozónak, melynek szervezésébe a polgárőrség is aktívan bekapcsolódik.

A Magyar Falu Programban elnyert kétmillió forintból többek között gyermekprogramokat, kézműves foglalkozásokat, KRESZ parkot, ügyességi versenyt szerveznek a jászok seregszemléjén. A Leader pályázaton 2,5 millió forintot nyertek, melyhez az ötszázezer forint önerőt támogatásokból szeretnék biztosítani, így további hárommillió forintot fordíthatnak a világtalálkozó programjaira.

A polgárőrség vezetője az idei tervekkel kapcsolatban kiemelte: legfontosabb cél az önkéntesek számának növelése és a világtalálkozó zökkenőmentes lebonyolítása. A lakosokat arra kéri, hogy továbbra is segítsék információkkal a polgárőrség munkáját. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában