Tűz

2024.02.13. 06:55

Lángba borult az erdő Abony határában, van, aki tudni véli az okát – videóval

Lángok csaptak fel az abonyi Csokonai utca fás, növényzettel sűrűn benőtt részén. Bár a tüzet a szakemberek időben megfékezték, a helyieket megosztotta az eset: egyesek felháborodtak, ám az eset közvetlen közelében élők közül nem mindenkit rázott meg az ügy. Pedig a katasztrófavédelem szerint komolyan kellene venni a dolgot.

Rózsa Róbert

Ezt látták azok, akiknek a házával szemközti erdős földterületen tűz ütött ki az abonyi Csokonai utcában

Fotó: Facebook.com / MiAbonyunk

Mintegy két-három teniszpályányi kormos, fekete föld – ez maradt annak a tűznek a hűlt helyén, amely még szombaton keletkezett az Abony szélén lévő Csokonai utca végén.

A lángok aznap délután csaptak fel ott – ez abból a bejegyzésből derült ki, amelyet egy közösségi médiás csoportba töltöttek fel vasárnap. Abból az látszik, hogy a fás, sűrű növényzetű föld nagy területen ég, mindössze méterekre az utca másik oldalán fekvő lakóházaktól.

Az eset nagy felháborodást keltett, a bejegyzés alatti hozzászólók zöme értetlenségének adott okot az eset kapcsán, többen pedig a szándékos gyújtogatást vélelmezték (noha erre bizonyíték nincs).

Hát az biztos, hogy nem öngyulladás volt

– szögezte le egy, a kigyulladt földterülettel szomszédos telken élő nő, akit az eset harmadnapján a helyszínen kérdeztük meg, és aki névvel nem akart nyilatkozni. Mint mondta, szemtanúja volt a tűznek, ami „nem volt szép látvány”, de az igazság az, hogy már nem először történt hasonló. Elmondása alapján „szezonja” van a dolognak, kora tavasszal kezdődik „tüzeskedés”, és őszig tart.

– A lányom az erdő másik oldalán lakik, szólni szoktunk egymásnak, ha tűz van – magyarázta. Hozzátette, legutóbb épp a mellette lévő nádas gyulladt ki, ami rendkívül veszélyes, hiszen gázcsonkok is vannak a telken.

Hűlt hely: napokkal később sem volt nehéz megtalálni az abonyi tűzeset nyomait
Fotó: A szerző felvétele

Nem minden helybeli osztotta viszont aggodalmát. A szomszédban élő fiatal férfi szerint „nem volt nagy szám” a dolog, ezt a nézetet osztotta egy szemközti házban lakó férfi is, akinek az a véleménye, hogy „leginkább a média fújja fel a dolgot”.

Pedig a katasztrófavédelem szerint nagyon is komolyan kell venni a hasonló történéseket.

Az esetről megkérdeztük a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is, így megtudtuk, a tűzoltók mintegy negyven percig dolgoztak a lángok megfékezésén.

– Az erdőtüzek gyorsan és nagy területen képesek terjedni. Így az ilyen helyeken akár egy eldobott cigarettacsikk is elegendő lehet a bajhoz – mondta el érdeklődésükre Csámpai Attila tűzoltó őrnagy, az igazgatóság szóvivője. Hozzátette, a kérdéses abonyi esetnél az volt a szerencse, hogy munkatársai gyorsan kiérkeztek, így még időben meg tudták kezdeni az oltást, illetve kapóra jött az is, akkortájt csapadékos volt az időjárás, így a tűz nem tudott elterjedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában