Csalás

2024.03.14. 15:30

Több millió forinttal rövidítette meg tiszaszentimrei áldozatát, forró nyomon a rendőrség

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei rendőrök a Mátrix Projekt keretében pénzmosás miatt hallgattak ki egy tarpai gyanúsítottat.

Szoljon.hu

Egy tiszaszentimrei sértett tett feljelentést még tavaly nyáron, aki elmondta, hogy 2023. június 29-én délben egy magát banki alkalmazottnak kiadó telefonáló kereste meg, és arról tájékoztatta, hogy Kecskemétről átutalást indítottak a sértett bankszámlájára, aminek 210 ezer forint a költsége – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

csalás
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Mint írják, ezt követően arról érdeklődött a telefonáló, hogy a számítógépén van-e tűzfal. Azt is közölte, amennyiben nem lesz közreműködő, úgy a banknak nem lesz semmilyen felelőssége a kétes számla költsége miatt.

Sajnos a sértett a telefonáló útmutatása alapján letöltött egy távoli hozzáférést engedélyező programot a gépére, így a nyitva hagyott netbankfelületen a csalárd szándékú tettes könnyedén hozzáfért a feljelentő bankszámlájához, amiről több mint 2 millió forintot utalt el. 

A pénzt egy nyíregyházi áruház bankautomatájából vette fel a tettes 2023. június 30-án.

A rendőrség széles körű nyomozásba kezdett, és március 7-én gyanúsítottként hallgatott ki egy 43 éves tarpai lakost, aki a bankszámlát biztosította a csaló számára, és cselekményével pénzmosás bűntettét követte el. A férfi részletes beismerő vallomást tett. A nyomozati cselekmények itt nem érnek véget, hiszen mind a sértetti, mind az elkövetői kör bővülni fog.

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában