KISÚJSZÁLLÁS

2018.02.24. 15:25

Védett állatok miatt kellett leállítani a kisújszállási liget megújítását

A kisújszállási önkormányzat évek óta szeretné megfiatalítani a védett Erzsébet királyné liget faállományát, kivágni a veszélyes növényeket. Egy támogatásnak köszönhetően a munkákat január­ban el is kezdték. Miután azonban egy természetvédelmi szakember a kivágott fáknál két elpusztult és egy élő denevért talált, a hatóság a munkákat leállította.

Daróczi Erzsébet

A szakemberek szerint ezekben a fákban lehetnek a védett állatok – mutatja Klujber Katalin.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Egy pályázat keretében újul meg az Erzsébet királyné liget faállománya – tájékoztatott Klujber Katalin városfejlesztési ügyintéző.

– A ligetrekonstrukció közbeszerzési eljárása sikeresen lezárult.

A nyertes kivitelező január közepén megkezdte a munkát a tervekben megfogalmazott műszaki tartalom szerint, szakszerűen.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság február 5-i levelében viszont arról tájékoztatta a Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát, hogy a ligetben a területen illetékes természetvédelmi őr a bejárás során két elpusztult és egy élő denevért talált.

– Mi nem tudtuk, hogy itt denevérek lakhatnak, s mivel védett állat, megmentésük és áttelepítésük érdekében a fakivágás és gallyazás a hatóság alaposabb vizsgálatáig átmenetileg azóta szünetelt – sorolta Klujber Katalin.

Hozzátette: kedden a hatóságok szakembereivel egyenként végignézték a még kivágásra váró fákat, s hatot időszakosan megjelöltek – GPS-koordinátáit is rögzítették –, mert feltételezhetően abban denevérek laknak.

Mivel az állatoknak tartósan napi plusz nyolc fok kell, hogy a téli álmukból felébredjenek és kirepüljenek, így a hidegben még nem jönnek ki. Ezeket a fákat egyelőre nem vágják ki. A szakemberek mintegy hetven fát néztek át, a kivágott tuskókat is megvizsgálták.

– Ezek közül egyet meg kell hagyni, mert abban szarvasbogárcsalád található. Ezt követően a hatóság engedélyt adott a munkák folytatására.

– Az eső miatt erre a héten még nem került sor, de ha javul az idő, a szakemberek folytatják a veszélyes fák gallyazását és a kivágást – sorolja az ügy­intéző.

A szakemberek szerint ezekben a fákban lehetnek a védett állatok – mutatja Klujber Katalin.
Fotós: Daróczi Erzsébet

– A túlzsúfolt, idős fák jelentős része mára elérte a bio­lógiai kiöregedés határát. A 20–30 méterről lezuhanó combvastagságú ágak veszélyeztetik a parkon áthaladók biztonságát. Ez is szükségessé tette a fiatalítást, a beteg és az elöregedett fák cseréjét.

– A kivágottak helyére az Alföldre jellemző tölgy-kőris-szil liget­erdő növénytársulás kerül, melyek előnevelt, többször is­kolázott földlabdás fák lesznek. A tervezett kert növényzete 177 darabbal csökken.

– A megmaradó és tervezett faállomány viszont együtt még így is túl sok, a túl sűrű telepítés a fákat legyengíti. Bár a megújított liget ideiglenesen kissé kopár képet mutat, ősztől az újonnan telepített fiatal fák megerősödésével egy gyönyörű ligetté válhat majd – mondta a helyszínen az ügyintéző.

Klujber Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy a liget munkaterület. Ám némelyek a figyelmeztető jelzések ellenére is használják az azon átvezető utat. Itt azonban illetéktelenek nem tartózkodhatnak, azon átjárni tilos és balesetveszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában